Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

TISA-avtalet ett viktigt vägskäl

Ökad frihandel med färre hinder är en förutsättning för ett litet och exportberoende land som Sverige att fortsatt kunna hävda sig i världsekonomin. TISA-avtalet underlättar detta, skriver Hans Rothenberg (M).

Replik

TISA-avtalet, 12/1

Utan att ha några konkreta fakta på bordet eller solida argument går Daniel Suhonen och Rikard Allvin till storms mot det planerade tjänstehandelsavtalet TISA som i dag håller på att förhandlas fram av 22 nationer samt EU. Inget slutdatum är satt för avtalet och länder är fria att ansluta sig till förhandlingarna och att lämna desamma när man så önskar.

Global tjänstehandel

TISA är ett globalt tjänstehandelsavtal som ska underlätta handel länder emellan och som inkluderar regelverk för transparens, rätten att reglera samt med syftet att modernisera och liberalisera den globala tjänstehandeln. Men frihandelsmotståndarna Suhonen och Allvin kan inte på en enda punkt tydligt konkretisera vad deras oro för TISA bygger på. Det enda tydliga är deras frihandelsfientliga och isolationistiska ton som bara bygger på spekulationer utan några substantiella belägg. Man försöker måla upp en bild av någonting mörkt och farligt som i grunden helt enkelt inte finns.

EU är i dag världens största exportör av tjänster med en tjänstesektor som utgör 70 procent av unionens ekonomi och sysselsätter tiotals miljoner människor runt om på vår kontinent. TISA har därmed förhoppningsvis möjligheten att utifrån detta göra det enklare för europeiska företag att exportera till länder utanför unionen, säkra jobb och bättre tillväxt i Europa samt öppna upp den europeiska marknaden för utländska investerare.

Förutsättning för Sveriges välstånd

Frihandel och ömsesidigt marknadstillträde är inte heller någonting som kommer av sig självt utan bygger på mödosamt framförhandlade avtal, som ofta tar flera år att få på plats. De krafter som begränsar handeln begränsar också välståndsutvecklingen i landet och världen. Ökad frihandel med färre hinder är en förutsättning för ett litet och exportberoende land som Sverige att fortsatt kunna hävda sig i världsekonomin.

Mer debatt och kunskap om TISA är givetvis välkommen men det förutsätter att debatten bygger på fakta i motsats till farhågor, rykten och oro utan grund. Förhandlingarna är inte heller slut vilket innebär att Suhonen och Allvin tycks sitta med en spåkula och kan förutse vad TISA slutligen kommer landa i. Men det kan de inte. Frihandel är fortsatt den främsta utgångspunkten för svenskt välstånd, någonting som såväl Suhonen och Allvin i grunden också måste inse.

Hans Rothenberg (M)

riksdagsledamot Göteborg, riksdagens näringsutskott

Bild - 2
Hans Rothenberg (M), riksdagsledamot Göteborg, riksdagens näringsutskott
Mest läst