Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Sjöräddaren Anna Bertrandsson förtöjer båten Rescue Märta Collin.

Tipsen för testamentet

Det går att testamentera både prylar och pengar till välgörenhet. Men inte många gör det - trots att det inte behöver kosta övriga arvingar mer än en spottstyver. Okunskap är en orsak.

Testamente är inte det naturligaste samtalsämnet kring middagsbordet. Det borde det vara, tycker Martina Hallin:

- Mycket gott skulle komma av det, om det här med testamenten och kvarlåtenskap avdramatiserades och vi kunde prata mer öppet om det.

Hon är projektledare för sajten Goda testamentet som FRII, Frivilligorganisationernas insamlingsråd, ligger bakom. Där får du hjälp att skriva ditt testamente och samtidigt kan du ge en del till en frivilligorganisation - om du vill.

- Det går utmärkt att skänka byrån eller gamla soffan, som barnen ändå inte vill ha, till en ideell organisation. På så sätt bidrar den till att hjälpa många andra istället. Det behöver alltså inte vara pengar som du ger bort i testamentet, vilket många tror, säger Martina Hallin.

Att testamentsgåvor kan göra stor nytta intygar Sjöräddningssällskapet, SSRS. Det är en ideell förening som räddar liv till sjöss. Sjöräddningssällskapet medverkar till 70 procent av sjöräddningen i Sverige, utan bidrag från staten men med hjälp av över 2 000 frivilliga sjöräddare och liten administration.

I Göteborg finns flera sjöräddningsbåtar som helt eller delvis finansierats med hjälp av generösa givare. På båten Rescue Märta Collin, med bas på Rörö norr om Göteborg, jobbar bland andra Anna Bertrandsson.

Hon är en av få inom organisationen som är anställd, men lägger utöver arbetstiden också mycket av sin fritid på SSRS.

- Vi hjälper alla, inte bara båtfolk i sjönöd. Vi kan hämta medicin från fastlandet, hjälpa den som skadat sig ute på öarna och så vidare. Och vi gör det utan att ta betalt, säger hon.

- Många av våra donatorer hör av sig till oss och vi berättar gärna hur det går och vad deras båtar varit ute på för uppdrag. Det känns bra.

Just Rescue Märta Collin har köpts in med donerade pengar, det vill säga att givaren fortfarande lever. Men flera andra av Sjöräddningssällskapets båtar har finansierats med testamentsgåvor.

Sveriges första kvinnliga rådman, Kersti Hydén, testamenterade pengar till en räddningsbåt som nu bär hennes namn och är stationerad i Strömstad.

Ett gift par från södra Sverige har testamenterat en stor summa pengar så att båten Rescue Elsa Johansson kunnat byggas, och ytterligare en räddningsbåt är på gång. De hade inte ens båt själva men ville ge pengar till ett ändamål där de visste att pengarna verkligen skulle göra nytta.

VI efterlämnar i snitt 390 000

Men det är inte enbart de stora, spektakulära gåvorna som gör skillnad. Frälsningsarmén, till exempel, har många som vill hjälpa under livstiden men som inte har råd. Då ger de lite av det de lämnar efter sig istället, via testamente, och det gör stor nytta.

- Om varje svensk skulle skriva ett testamente och skänka en procent till den eller de organisationer man brinner för så skulle det göra en avgörande skillnad. Effekten skulle bli enorm - 112 miljarder kronor, säger Martina Hallin.

Hon förklarar att svenskens nettoförmögenhet uppskattas till ungefär 390 000 kronor.

- En procent av det, 3 900 kronor, är inte särskilt märkbart för övriga arvingar men en betydelsefull gåva för alla organisationer.

Hennes bestämda uppfattning är att alla ska skriva testamente. Även de som tycker att arvslagarna räcker för att styra vem som ska ärva dem.

- Med ett testamente kan du till exempel göra din kvarlåtenskap till enskild egendom för mottagaren. Då ingår den inte automatiskt i giftorättsgodset om den som ärver dig skiljer sig. Eftersom hälften av alla äktenskap idag slutar i skilsmässa, kan det vara värt att fundera på om du vill att hälften av det dina barn ärver efter dig, ska tillfalla deras partner eller inte vid en eventuell skilsmässa.

Har du själv skrivit testamente?

- Ja, alldeles nyligen. Jag ska bara se till att få det bevittnat. Självklart ska organisationerna som jag känner starkast för dela på en procent. Och eftersom jag gör det, kommer jag att leva längre. Det visar i alla fall statistik från England.

Fakta: Få testamenterar

1 av 5 svenskar hade skrivit testamente år 2014.

6% av dem hade tagit med en organisation i det, jämfört med 2 % år 2013.

Mer att ge

880 miljoner kronor i testamentsgåvor delade 62 organisationer på år 2013.

5,8 miljarder kronor gav allmänheten totalt under samma period via 90-konton.

23,6 miljarder kronor köpte vi samtidigt sötsaker och glass för under det året.

90-kontona är samtliga listade på www. insamlingskontroll.se.

Källa: FRII:s Branschrapport 2014

Mest läst