Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Per Hender, advokat som tar emot tips från visselblåsare.

Tipsare var oskyddad

Han tipsade visselblåsarfunktionen om fiffel i det kommunala bolaget Higab. Då blev hans namn offentligt. – Det var inget vidare, säger mannen.

Mannen, som är avstängd från sitt jobb på Higab efter misstankar om oegentligheter, har själv tipsat om fiffel inom bolaget.

Hans anmälan registrerades hos advokatbyrån Magnusson i förra veckan och skickades därefter vidare till kommunen där den blev offentlig.

Var inte anonym

GP begärde ut dokumentet i tisdags och kunde på så sätt kontakta mannen. När han förstår att hans namn inte är skyddat blir han förvånad.

– Det var inte vad jag tänkt mig, säger han och förklarar att han uppfattat att alla tips blir anonyma.

Dagen efter att hans namn blev offentligt gjorde Higab en polisanmälan mot mannen. Han upplever nu att bolaget gjorde det för att misskreditera honom på grund av anmälan. Detta tillbakavisas av Higab som menar att man vidtagit åtgärder mot mannen redan innan han lämnade sina tips.

Kan inte göras anonym

Den som lämnar sitt namn till tipsmottagningen kan inte i efterhand göras anonym. En inkommen handling är offentlig och bara den som lämnar sitt tips anonymt från början kan förbli namnlös i dokumenten.

– När en handling kommer in till oss har vi väldigt begränsade möjligheter att sekretessbelägga vissa delar av den. Här har vi inte bedömt att det finns särskilda skäl för sekretess, säger stadsjurist Markus Landahl.

På Magnusson advokatbyrå är man medveten om att det finns anmälare som först i efterhand förstått att deras namn blir offentligt. Man poängterar samtidigt att alla anställda inom kommunen fått information om vad som gäller om man vill lämna tips och behålla sin anonymitet.

Ändrar inte rutinerna

– Man har möjlighet att vara anonym, men det är ingen fråga vi ställer automatiskt när någon lämnar tips, säger Per Hendar, advokat och tipsmottagare på Magnusson advokatbyrå.

Kan det vara idé att ställa en konkret fråga till anmälare om de vill vara anonyma eller inte?

– Det är en av de frågor vi diskuterade på fredagens samrådsmöte men kommunen och vi är helt ense om att vi inte ändrar rutinerna.

Vad händer om en namngiven anmälare misstänker repressalier?

– Är det någon som lämnar tips och som på något sätt blir lidande för det ska de höra av sig till oss omgående. Det är helt i strid med kommunens ambitioner och kommer i så fall att utredas som ett eget ärende, säger Per Hendar.

Mest läst