Tips för dig som vill ha en elcykel

Conny Johansson är cyklist med många mil i benen som sadlat om till elcykel. Här är hans köpråd om du är trött på uppförsbackar.

ANNONS
|

- Jag har elcyklat i ett och ett halvt år, men det kommer att bli mer för det är väldigt roligt, säger den nyfyllda 73-åringen och före detta ordföranden för Cykelfrämjandet i Göteborg.

Conny Johansson tycker att tillverkarna kunde ta ut svängarna lite mer i designen och göra roligare hojar.

- Jag kör alltid för fullt och trampar tills jag blir svettig. Känns inte som på racercykeln, men bra nära!

Hans råd är att alltid provcykla före köp. Cykeln måste vara bekväm och i rätt storlek. Kolla även måttet fram till styret: när du sätter armbågen på sadelns spets ska fingrarna nå styret. Är du van vid att cykla upprätt? Eller framåtlutad?

ANNONS

Testa också cyklar, där batteriet och motorn har olika placering. Tyngdpunkten kan påverka köregenskaperna.

Spänningen på litiumjonbatteriet är vanligen, och bör enligt honom vara, 36 volt även om det finns billigare system med 24 volt. Tänk på det om du köper begagnat.

- Trehjulingar har 48 volt som behövs för råstyrkan.

Och det ska vara runt 10-11 ampèretimmar, för annars minskar räckvidden.

- Töm aldrig batteriet, utan fulladda då och då innan det tagit slut. Och även om det kan ta fem timmar att ladda fullt laddas det nästan fullt på halva tiden, säger Conny Johansson.

Eftersom ett nytt batteri kostar några tusenlappar kanske man inte kostar på sig ett extra, ta istället med laddaren när du cyklar långt, tipsar han. Efter några år är det ändå dags att investera i ett nytt batteri. Fråga vad det kostar vid köp.

Elmotorn är idag på 250 watt, men en ny EU-standard är på gång och då gäller andra regler för bland annat försäkring (se fakta).

Bra bromsar har kommit i fokus. Ett test i GP (2 februari 2016) visade att flera modeller fick dåliga resultat.

- Den som gillar fotbroms ska fortsätta med det, men jag tycker det är bäst med hydrauliska skivbromsar – och som handbroms, säger Conny Johansson.

ANNONS

Det viktigast rådet med tanke på framtiden: kolla servicemöjligheterna hos din leverantör.

- Och köp ett märke som är troligt att det finns kvar, exempelvis när det är dags att köpa nytt batteri.

Paulina Daryazadeh, konsumentrådgivare på Konsument Göteborg håller med honom och råder att köpa ett fabrikat som tillverkat elcyklar en tid. Det räcker inte med att det är ett känt företag.

ANNONS