Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Tiotusentals på gatorna i Jemen

  Fler än 20 000 demonstranter har samlats utanför universitetet i Jemens huvudstad Sanaa för att demonstrera mot president Ali Abdullah Salehs långvariga regim.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  -Nej till korruption! Nej till diktatur! skanderades av massan, som inspirerats av händelserna i Tunisien och Egypten. -Vi är alla här för att störta en korrupt och tyrannisk regim, talade Najib Ghanem från al-Islah till de samlade i Sanaa. -Revolten för rättvisa började i Tunisien. Den fortsätter i dag i Egypten, och Jemen kommer i morgon att vara fritt från orättvisa, lovade Ghanem enligt AFP.

  Inga oroligheter rapporteras från demonstrationen i Sanaa.

  President Saleh lovade i onsdags att inte ställa upp för omval 2013, efter över 30 års styre. Myndigheterna har samtidigt försökt blockera dagens protester.

  Precis som i Egypten tycks myndigheterna i Jemen försöka använda sig av motdemonstranter för att stävja protesterna. I Sanaa hade hundratals regimvänliga samlats på det torg - Befrielsetorget - där protesterna mot president Saleh skulle hållas. Många bar plakat med text som "Oppositionen vill förstöra Jemen" och "Vi står med Ali Abullah Saleh. Vi står med Jemen", rapporterar AFP.

  Redan i onsdags kväll uppges beväpnade män från Salehs parti, Allmänna folkkongressen, ha börjat samla sig på torget, som liksom i Kairo heter al-Tahrir, Befrielsetorget.

  Såväl de regimkritiska som de presidenttrogna demonstranterna i Sanaa angavs vara tiotusentals till antalet, rapporterar AFP.

  Demonstrationer uppgavs samtidigt pågå även i bland annat Aden och Taiz.

  President Salehs löfte om att inte ställa upp till omval 2013 och inte låta sig efterträdas av sin son avvisades av de församlade.

  -Vad presidenten erbjöd i går var bara en teater, jag litar inte på honom, sade demonstranten Mahmoud Abdallah till Reuters.

  Regimkritikerna passade även på att ge sitt stöd för demonstranterna i Egypten.

  -Må Gud hjälpa det egyptiska folket mot tyrannen Hosni Mubarak, ropade de protesterande utanför universitetet i Sanaa.