Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Irak

Tiotusentals assyrier flyr i Irak

Tiotusentals assyrier i Irak har i veckan flytt undan framryckande sunnitiska extremister. Men assyrier i Sverige ger det kurdiska självstyret del av skulden.

När sunniextrema Isis den 9 juni erövrade Mosul, Iraks näst största stad, var de kristna assyrierna bland de första som flydde.

En libanesisk tidning rapporterade tidigare i veckan att kristna i Mosul ställdes inför valet att omedelbart lämna sina hem eller betala en "skatt" på 250 dollar per person; utpressning är en av Isis många inkomstkällor.

- Det florerar väldigt många rykten. Men vi har hittills inte fått bekräftat att Isis dödat en enda assyrier, säger Afram Yakoub, ordförande i Assyriska riksförbundet.

I går uppmanade Isis i högtalarbilar invånare i Mosul att bränna stadens kyrkor. Men enligt Afram Yakoub är det en hämnd för att peshmerga, soldater från det kurdiska självstyrets armé, angripit Isis.

De striderna fick tidigare i veckan i stort sett alla invånare i staden al-Hamdaniyya att fly.

- Det är den största rent assyriska staden på Nineve-slätten och nu är den tömd, säger Afram Yakoub.

Staden har varit en symbol för assyriernas förhoppningar om en egen provins i Irak, något som den irakiska regeringen fattade ett principbeslut om i januari i år.

- Det är en gammal dröm som håller på att krossas, säger Afram Yakoub.

Enligt Afram Yakoub har de senaste striderna inletts när kurdiska styrkor gått till angrepp mot sunniarabiska grupper, som sedan kallat på hjälp från Isis. I fallet al-Hamdaniyya flydde befolkningen sedan staden beskjutits med raketer från båda sidor.

- Vi har starka misstankar om att det är medvetet från kurdernas sida, att det har ett politiskt syfte, säger Afram Yakoub.

Han hävdar att det kurdiska självstyret har för avsikt att ockupera Nineve-slätten, som dominerats av assyrier.

- De vill etablera nya gränser innan de utropar en självständig stat, säger han.

Före den amerikanska invasionen 2003 hade Mosul omkring 35 000 kristna invånare. När Isis anföll fanns omkring 3 000 kvar.

Situationen är densamma på andra håll i Irak. Före 2003 fanns 1,5 miljoner kristna i landet. Under det sekteristiska våld som följde på invasionen angreps kristna av både sunni- och shiamuslimska extremister och över en miljon kristna flydde utomlands.

Flera urgamla kristna samfund, några av dem bland världens äldsta, hotas nu av utplåning i Irak. En del av dessa kyrkor använder fortfarande arameiska som kyrkospråk, det språk som talades i Israel på Jesu tid.

Flyktingarna från al-Hamdaniyya har sökt sig till områden som kontrolleras av det kurdiska självstyret. Den kurdiska regionalregeringen kämpar nu med en flyktingström som hotar att bli överväldigande.

Normalt bor omkring sex miljoner människor i irakiska Kurdistan. De senaste veckorna har över 500 000 flyktingar anlänt, de flesta från Mosul. Sedan tidigare finns där dessutom 250 000 flyktingar från Syrien.

Enligt Unicef är hälften av alla som flytt till Kurdistan yngre än 17 år. Var femte flykting är under fem år.

.

Fakta: Isis offensiv

  • Isis, Islamska staten Irak och Storsyrien, har sedan 2013 varit den mest framgångsrika och välorganiserade styrkan i den syriska inbördeskriget.
  • De senaste veckorna har Isis genomfört en överraskande och snabb offensiv i västra och norra Irak.
  • En lång rad städer har intagits, bland annat Mosul, där stränga sharialagar införts.
  • Den långa gränsen mellan Syrien och Irak har i praktiken raderats. Isis har även gjort framryckningar mot den irakisk-jordanska gränsen.
  • Isis tros ha omkring 10 000 man men antalet ökar snabbt i takt med framgångarna. När Mosul intogs flydde över 20 000 irakiska regeringssoldater inför en styrka på 1 800 man.
Mest läst