Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tiotusen samlade på Befrielsetorget

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vid lunchtid hade tillströmningen till torget varit stor och demonstranterna räknas nu i tiotusental, rapporterar TT:s utsände på Befrielsetorget.

Det pågår hämtningar av vatten, juice, bröd och frukt som sedan delas ut gratis till demonstranterna. Även soldaterna på stridsvagnarna, pansarbandvagnarna och lastbilarna får livsmedel kastade till sig.


Demonstranterna skanderar slagord mot regimen, viftar med flaggor, bär plakat och banderoller och sprejar slagord i asfalten.

Militären har skärpt upp bevakningen av vägar och gränder som leder till torget. Soldater letar igenom väskor och ryggsäckar, kroppsvisiterar och kontrollerar id-handlingar – något som inte skett tidigare dygn. I luften smattrar helikoptrar.

Men på torget fortsätter ändå demonstranterna att obetingat lita på militären.

– De har ökat kontrollen för att skydda oss. Regimen har många provokatörer ute på gatorna. Vi respekterar vår armé, och den respekterar oss, säger 24-årige läkarstuderande Adam Hatem Adam.

Han har varit här sedan på fredagen. Hatem Adam är en gänglig ung man klädd i vit luvtröja och med tunn skäggväxt och glasögon.

TT: Kan det inte vara så att militären förbereder ett kväsande av demonstrationerna?
– Nej! Så är det inte. De skyddar oss, insisterar Hatem Adam.

TT: Vad tror du kommer att hända i dag?
– Jag tror att vi kommer att vara fria inom några timmar, maximalt några dagar.

Under gårdagskvällen kom oppositionsledaren Mohamed ElBaradei till Befrielsetorget och talade till de tiotusentals demonstranterna, rapporterar TT:s utsände.

Han krävde regimens avgång och "en ny era" i Egypten. ElBaradei sade att det "inte finns någon väg tillbaka" för revolten.

-Vi har ett huvudkrav: slutet på regimen och början på en ny era, ett nytt Egypten, sade han.
-Jag bugar mig i respekt för det egyptiska folket. Jag ber er om tålamod, förändring kommer inom några dagar.