Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2
Ubåtsjakt utanför Öckerö, Björkö, Hälsö i september 2011.

Tiotal kränkningar sedan u-båtsjakten i Göteborg

I september 2011 jagade marinen en misstänkt ubåt runt Öckerö, Hönö och Hälsö. Det var den första indikationen på ett tiotal kränkningar som sedan följde på olika håll, säger säkerhetskonsulten Joakim von Braun.

Till skillnad från vad som gäller om dagens ubåtsjakt i Stockholms skärgård har Försvarsmakten hållit tyst om de flesta av de eventuella kränkningar som ägt rum sedan 2011.

Orsak?

- Det kan bero på att vi nu fått en ny regering. Det hade kanske varit svårare att dra ned på försvaret om det kommit ut uppgifter om fler kränkningar av svenska vatten, säger Joakim von Braun.

I september 2011 skrev GP om ubåtsjakten som pågick i Göteborgs skärgård:

"... hela dagen körde korvetter och dykbåtar runt Öckerö, Hönö och Hälsö. Marina enheter från Tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona samt Fjärde sjöstridsflottiljen och Amfibieregementet på Berga utanför Stockholm deltog... Marininspektören Jan Thörnqvist säger om rapporten som kan handla om främmande undervattensverksamhet väster om Göteborgs hamn: - Det är en trovärdig person som gjort en iakttagelse..."

Någon ubåt hittades inte den gången.

Och flera indikationer på främmande undervattensverksamhet som rapporterades in till försvarsmakten kunde avfärdas.

- Men om jag inte missminner mig fanns det i vart fall en eller ett par indikationer som klassificerades som "trolig ubåt", säger Joakim von Braun.

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, ansåg den gången att det inte var särskilt troligt att det rörde sig om en ubåt.

- I dag lever vi en annan värld där vi varken behöver flyg eller ubåt för sådana uppgifter. Med Google earth kan man få detaljerade underrättelser om i alla fall den ena av det svenska flygvapnets stridsledningscentraler. Om någon är intresserad av Göteborgs hamn är det inte oöverstigligt, sa han.

Men enligt Joakim von Braun var den misstänkta kränkningen den första i en serie nya kränkningar på olika platser runt Sveriges kust som skulle följa de närmaste åren.

Vad handlar det om?

- Sannolikt är det fråga om underrättelseaktiviteter, säger Joakim von Braun.

- Hela Stockholms skärgård är en enda stor försvarsanläggning. Ryssland har intresse av ta reda på vad som hänt med anläggningarna och hitta vägar in till Stockholm.

Handlar det då om en mini-ubåt den här gången?

- Indikationerna förefaller substantiella. Uppgifterna i Svenska Dagbladet om att Sverige pejlat ett nödsamtal från en rysk ubåt till det område i skärgården där jakten nu pågår talar i hög grad för det, säger Joakim von Braun.

Bild - 3
Ubåtsjakt utanför Öckerö, Björkö, Hälsö i september 2011.
Mest läst