Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Efter mer än 700 program vet Rickard Olsson vad som funkar, att vara lite dryg. "Fick jag inte retas skulle jag inte hålla på med det här."

Tionde säsongen för Vem vet mest

Rickard Olsson var på väg bort från Göteborg för att få mer tid med familjen, när han plötsligt fick frågan om han ville leda en ny frågesport som skulle testas i Sverige. Han nappade och succén var snabbt ett faktum. Nu har tionde säsongen av Vem vet mest dragit igång.

För fem år sedan bestämde sig SVT för att köpa in det brittiska frågesportsformatet Fifteen to One, som hade sänts i över 2 000 avsnitt i England. Som programledare i den svenska varianten ville man ha Rickard Olsson. Men han var inte helt övertygad.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag klev av Bingolotto mest för att få flytta hem till familjen i Stockholm igen. Men så blev det ju inte. Jag hade sett den engelska förlagan till Vem vet mest, den var helt miserabel. Programledaren hade hoppat av precis innan programmet skulle sändas och producenten fick gå in i stället. Och han vägrade vara med i bild. Så han läste frågorna och man fick se hans rygg bakifrån. Jättemärklig bildproduktion och ett dåligt program.

Men Rickard Olsson bestämde sig ändå för att testa. Han skrev på ett ettårskontrakt och formatet började ta form. Två personer från den legendariska Jeopardy-redaktionen utvecklade programmet och snart hade tittarmålet på 350 000 tittare fördubblats. Rickard Olsson tror sig veta vad som ligger bakom framgången:

– Det är ett frågedrivet program. Det här är för dem som gillar frågesport och vi sprutar ut frågor. Sen tror jag också att det finns ett framgångsrecept i att jag lägger till anekdoter och kunskap samtidigt som jag är lite smådryg. Fick jag inte retas skulle jag inte hålla på med det här. Det är ventilen för att orka med.

Nu har Vem vet mest hunnit in på sin tionde säsong, med över 700 avverkade avsnitt. För att kunna spela in så många program måste inspelningarna gå i ett ovanligt högt tempo. Måndag till onsdag spelar man in fem avsnitt om dagen, vilket innebär ett dagsschema som är minutiöst planerat. Och allra mest hektiskt är det för Rickard Olsson.

– Det kräver en kirurgisk förproduktion. Ska du göra fem program om dagen har du inte tid med några bandbrott. Du har inte plats för stavfel, alla program måste vara helt exakta. Allting går ut på att undvika bandbrott och bli klara på kontorstid. Jag kommer innan alla kommer och går när alla har gått. Det är riktigt tuffa dagar. När jag vaknar upp på torsdagsmorgonen har jag enorma problem att komma upp ur sängen, berättar programledaren.

Vem vet mest-produktionen är en stor apparat, där en heltidsarbetande redaktion skriver de 7 500 frågor som ska ställas under en säsong – och det är ett arbete som tar mer tid än man kan tro. Eftersom det inte finns tid för några stopp under inspelningarna kan det inte heller finnas några tveksamheter i svaren – vilket innebär att alla frågor formuleras om tills de bara har ett rätt svar.

Utöver att skriva frågor är castingen en viktig arbetsuppgift för Vem vet mest-redaktionen. Den som söker till programmet blir uppringd av någon på redaktionen, för ett kunskapstest. Alla som syns i tv-rutan har klarat testet, som genomförs för att nivån på deltagarna ska vara tillräckligt hög.

Det är också castingpersonalen som får tampas med Vem vet mests just nu största problem: könsfördelningen bland deltagarna. Varje program har åtta deltagare fördelat på fyra män och fyra kvinnor, men bland de sökande är en klar majoritet män. Just nu har programmet 23 000 obehandlade ansökningar, men av dessa är endast 3 000 kvinnor.

– Vi har verkligen försökt ta reda på varför det är så. Det verkar som att många av kvinnorna är rädda för att göra bort sig i tv, medan männen är lite mer självsäkra och gärna vill synas, säger Anna Lauren, castingansvarig för programmet.

Hon fortsätter:

– När man sedan får tag i tjejerna är det betydligt svårare att få dem att faktiskt vara med också. Men vi fortsätter leta vidare, varje program ska ha 50/50, så är det bara.

När: måndag-fredag 19.00.

Var: SVT 2

.

1) Vi hade en högstadielärare i geografi som var här och fick en fråga med svarsalternativen Chile eller Peru? Han svarade Japan, och efter det var det nog lite svårt att få klassens respekt.

2) Jag ställde frågan Vilken Elvis-låt har textlåten You have made my life complete, and I love you so? och fick svaret: O sole mio. Det var lite oväntat.

3) Något annat som är kul är han som fick frågan om vilken tysk krigsförbrytare som kidnappades 1960 och svarade "Kan det vara Hitler?" Det klippet har blivit jättestort på youtube.

Mest läst