Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

"Tillsammans kan vi göra allt mycket bättre"

Fortfarande kommer folk fram på Ica och tackar för vad han skrev. Det har också blivit ett två timmar långt möte med Anneli Hulthén. Företaget Nudie jeans vd Palle Stenberg satte en boll i rullning med ett snabbt hopkommet och känsloladdat brev. Efter den senaste mutskandalen formulerade han vad många göteborgare gick och tänkte på.

I grå kavaj och orange fluga till de slitna jeansen kliver Palle Stenberg upp på scenen på Cirkus i Stockholm. Det är tisdagskväll den 5 november och som vd för Nudie tar han emot årets hederspris av modebranschtidningen Habit. I sitt tacktal säger han några ord om företagets satsning på social och miljömässig hållbarhet innan han hyllar personalen och staden de verkar i.

Det blir efterfest och ordentligt firande efter prisutdelningen. Palle tänker att han ska sova på onsdagsförmiddagen när han sitter på tåget hem. Men väl på plats i tågkupén kollar han de senaste nyheterna, blir rejält upprörd och får ingen ro.

Uppdrag Granskning har avslöjat en ny kommunal skandal i samma stad som han tacksamt hyllade för bara några timmar sedan. Palle känner sig besviken och förbannad. Så i stället för att slumra till skriver han ner vad han tycker och känner på sin Ipad. Klockan 10.28, strax innan X2000 rullar in på Göteborgs central, går mejlet iväg.

Varför skickade du brevet till kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén?

- Det kändes skönt att skriva av sig. Som invånare i Göteborg ville jag tala om vad jag tänker om stan. Att få tala om vad man tycker är en viktig rättighet. Precis som vid mobbning är de som inget alls säger också skyldiga. Men jag skriver ganska dåligt och jag hade ingen som helst tanke på att brevet skulle bli offentligt.

Kvittofifflet vid mässan i Cannes var ju inte den första skandalen i Göteborg. Har du skrivit brev förut?

- Nej, och det var inte händelsen i sig som fick mig att skriva. Men den här gången var det som om kannan höll på att rinna över. Min känsla var att "nu får det vara nog".

Vad hände när ditt brev publicerades på GP:s hemsida?

- Ett tag kände jag mig lite ensam. En kompis som är konspiratoriskt lagd frågade vad jag hade för baktanke. Men ärligt talat ville jag absolut inte bli någon kändis. Jag är en utpräglad lagspelare, helst skulle jag vilja ha alla mina 40 medarbetare på Nudie med mig här i rummet just nu.

Vilka reaktioner har du fått?

- Det har kommit massor av telefonsamtal och mejl. Senast häromdagen på lunchen blev jag stoppad av en man som ville snacka lite och på Ica kom en kvinna fram med tårar i ögonen och frågade om det var jag som skrivit brevet. Många som hör av sig säger att de vill vara med och göra Göteborg till en bättre stad, men det finns en frustration över att man inte riktigt vet hur.

Har du frågat varför de inte agerar själva?

- Jo. Ett vanligt svar är att de inte vågar för att de är så beroende av de styrande i stan. Och jag respekterar det, man ska inte riskera sin försörjning genom att framföra kritik. Tack vare att Nudie är ett globalt företag kan vi vara friare att säga vad vi tycker.

Många företag flyttar sina huvudkontor till Stockholm. Varför har ni valt att stanna i Göteborg?

- Frågan om flytt har inte ens varit uppe till diskussion. Förutom att vi kommer härifrån ser vi klara fördelar, som att det går lätt att komma ut i världen från Göteborg. Enkelheten och de korta avstånden är bra för oss som vill driva business. Det finns också en slags oräddhet i kombination med prestigelöshet här, något jag inte tror att man hittar i en huvudstad. Stockholm är för övrigt inget alternativ, om vi någon gång flyttar blir det utomlands.

- En annan hemlighet är att om det går bra för någon i Göteborg så märks det utanför kommungränsen. Men om det går dåligt är det ingen som behöver få veta det.

Vad vill du förändra i Göteborg?

- Om jag hade varit den som bestämde skulle jag ha samlat ihop alla krafter som vill vara med och utveckla stan. Jag tror på människans kraft och att vi tillsammans kan göra allt mycket bättre. Tyvärr får vi sällan frågan om vi kan hjälpa till.

- Som jag ser det är viljan till förändring viktig och att det kanske behövs nya människor. En ledare måste lämna ifrån sig ansvaret om det finns någon annan som kan göra jobbet bättre. Det här handlar inte om politik, skillnaden är inte så stor mellan de politiska partierna.

Vad gör du själv för att stärka varumärket Göteborg?

- Två gånger om året samlar vi folk från 26 länder till kick-off i Göteborg. Det är viktigt ur ett affärsmässigt perspektiv att de får komma hit och se hur vi lever och att de får smaka på den miljö som Nudie är en del av. På sommaren brukar vi åka på turer i skärgården, men vintertid med regn och plus åtta grader är det en utmaning att hitta annorlunda upplevelser för människor som är vana vid att bo på lyxhotell. Vårt mål är att de ska prata om Göteborg när de kommer hem och det har blivit så. Flera har kommit tillbaka på semester med sina familjer. Senast spelade vi bandy på Heden och det var riktigt kul.

- Jag tror en av stadens allra viktigaste frågor är hur vi ska locka folk att vilja flytta hit. Eftersom vi inte har klimatet med oss är det en riktigt stor utmaning, där den sociala biten med bra skolor är avgörande. Men det är inte lätt att konkurrera med exempelvis Los Angeles, där det aldrig är kallare än 18 grader.

I samband med brevet kom Anneli Hulthén och du överens om att träffas. Har ni gjort det?

- Ja, vi hade ett två timmar långt möte och det var kanon. Det blev en konstruktiv diskussion, en öppen dialog med högt i tak. Vi pratade om både ditten och datten, men exakt vad vi pratade om vill jag skall stanna mellan oss två.

- Jag är inte alls politiskt engagerad, men har alltid varit intresserad av samhällsfrågor. Redan som barn sattes jag framför tv:n när det var nyheter och nu för jag det arvet vidare till min son. Han är bara åtta år, men väljer hellre Nyhetsmorgon än Bolibompa.

Mest läst