Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Om vi begär att staten skall satsa på Göteborg för framtiden så måste vi själva göra vårt för att rensa undanoegentligheter och visa att vi tar krafttag mot korruption, mutor och bestickningar, skriver Eva Flyborg.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tillsätt en mutkommission!

Det är mycket möjligt att mutor och bestickningar också kan finnas i andra kommunala och regionala bolag än de som just nu undersöks. Därför är det dags att be Riksrevisionens bolagsgranskare att se över alla våra kommunala och regionala bolag och deras upphandlingar samt internrevision, skriver Eva Flyborg (FP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Med stigande förfäran har vi kunnat följa Janne Josefsson/Uppdrag Granskning i TV och deras avslöjanden om mutskandaler i Göteborg. Det hela sprider sig som ringar på vattnet eller underjordiska rottrådar. Finns det ingen ände på eländet? Hur många bolag är drabbade? Ingen vet. Men jag tycker att vi skattebetalare har rätt att få veta eftersom det är våra hyror och allmänna skattepengar. Hur många förbättringar av våra kommunala hyreshus hade kunnat göras för dessa miljoner? Hur många upprustade lekplatser till barnen? Eller hur mycket sänkta hyror? Ingen tycks veta. Då är det dags att vi tar reda på det.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den pågående granskningen visar att det verkar finnas en alltför utbredd kultur av mutor och bestickning i Göteborg. Det är mycket möjligt att denna typ av oegentligheter också kan finnas i andra kommunala och regionala bolag än just de som nu undersöks. Därför är det dags att tillsätta en kommission som ser över alla våra kommunala och regionala bolag och deras upphandlingar samt internrevision. Inte minst med tanke på att få återställt förtroendet både för Göteborg och dess förvaltningar.

Byggbranschen verkar vara överrepresenterad i de mest uppmärksammade fallen, men i alla sammanhang där inköp görs för skattepengar uppstår en risk. Den risken måste utredas, analyseras och minimeras. Tydliga rutiner om vem som skriver på vad, gärna fler i förening, motverkar olämpliga situationer. Rotation av personal på dessa känsliga platser motverkar felaktiga vänskapsförhållanden. Förbud mot egen användning av samma entreprenör som staden så att inga egna favörer hamnar i en gråzon som sedan omärkligt förflyttas är en annan åtgärd som kan motverka oegentligheter.

För att gå framåt så måste man också titta bakåt. Jag har många idéer på satsningar som skulle stärka Göteborg på flera plan. Många av dem förutsätter statliga pengar eller annat bistånd. Men om vi begär att staten skall satsa på Göteborg för framtiden så måste vi själva göra vårt för att rensa undan oegentligheter och visa att vi tar krafttag mot korruption, mutor och bestickningar. Ingen göteborgare vill ha denna fula fläck på vårt stadsvapen.

Har redan fullt upp

Stadsåklagaren har fullt upp med de aktuella utredningarna och har inte resurser att klara en fullskaleutredning av samtliga kommunala och regionala bolag. Som ordförande för Riksrevisionen känner jag väl till Riksrevisionens kompetens och anser att vi bör be dem om hjälp med detta. De har en opartisk ställning och den nödvändiga kunskapen. En hel grupp inom Riksrevisionen har dessutom bolagsgranskning som sin specialitet.

När den stora muthärvan på Systembolaget briserade för några år sedan satt jag i näringsutskottet. Det blev fällande domar mot ett femtontal personer inom Vin och Sprit och andra leverantörer, 89 fälldes bland Systembolagets anställda. Senare mutskandaler i till exempel Motala visar att detta inte är ett Göteborgsproblem, men ett problem för Göteborg. Riksrevisionens granskningsmandat bör kunna omfatta att granska våra bolag här i Göteborg – om de får en förfrågan från stadens ledning.

En kommentar på Facebook; Milton Friedman har framfört att det finns fyra sätt att spendera pengar;

* du kan spendera dina egna pengar på dig själv.

* någon annans pengar på dig själv.

* dina egna pengar på någon annan.

* någon annans pengar på någon annan.

Efter korruptionsskandalen i Göteborg skulle Friedman kanske ha lagt till en ny kategori:

* att spendera någon annans pengar på någon annan, i utbyte mot att någon annan spenderar någon annans pengar på dig själv!

Jag har just startat en grupp på Facebook som kräver detta och allt fler går med. Du når den via FB eller min hemsida. Gå med du också så att våra krav hörs!

För det räcker nu, gör rent hus och kontrollera samtliga kommunala och regionala bolag så att vi kan göra upp med mutande företag och mutade tjänstemän. Detta hör helt enkelt inte hemma i vårt Göteborg!

Eva Flyborg (FP)

riksdagsledamot Göteborg