Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

"Tillfångatagna av israelisk militär"

Besättningen på Ship to Gaza-fartyget Estelle har omhändertagits. Fartygen är nu på väg mot hamnstaden Ashdod.

Mikael Löfgren, mediasamordnare på Ship to Gaza, har tappat telefonkontakten med fartyget.

- Vid kvart över tio meddelade besättningen att 5-6 militärbåtar närmade sig och omringade båten. Tio minuter senare började maskerade militärer att inleda en bordning av fartyget. Sedan bröts vår förbindelse med båtens satellittelefon och vi har inte lyckats uppta den, säger Mikael Löfgren.

- Jag räknar inte med någon kontakt förrän besättningen har lämnat Israel. Nu kommer de antagligen att föras till hamnstaden Ashdod i Israel och där kommer de anklagas för att ha tagit sig in i landet illegalt. Om de erkänner brott får de lämna landet, och om de inte gör det kommer de att ställas inför rätta, säger Löfgren.

Bordningen bekräftad

IDF, Israeli Defence Force har bekräftat på Twitter att de har bordat skeppet utan att behöva ta till våld och de är på väg till Ashdod.

Ship to Gaza har ingen uttalad strategi för huruvida besättningen ska erkänna brott eller inte.

- Det är upp till var och en. Men tre i besättningen är israeliska medborgare, och det blir ju absurt om de ska anklagas för att ta sig in i sitt eget land illegalt.

Mikael Löfgren är inte förvånad över attacken, och är inte speciellt orolig.

- Det jag är orolig för är att all uppståndelsen kring detta gör att fokus flyttas från det Ship to Gaza gör. Om vi kan använda det här till att belysa situationen i Gaza så har inte jobbet varit förgäves. Israel har meddelat att de har tagit besättningen till fånga utan att några skott har avlossats. Det låter betryggande, och jag hoppas att det är så, säger han.

"Inget våld"

Nyhetsbyrån AFP har pratat med en talesperson för Israels militär:

– Det förekom inget våld, säger en talespersonen om bordningen av 53 meter långa Estelle.

– Passagerarna bjöd inget motstånd.

17 passagerare uppges ha varit ombord, bland dem fem parlamentariker från Europa och en före detta parlamentsledamot från Kanada. Förutom humanitär hjälp och varor var skeppet också lastat med 30 duvor, som aktivisterna hade tänkt släppa när de anlände till Gaza.

Enligt israelisk militär bordades skeppet efter upprepade försök att kontakta personerna ombord.

– Som ett resultat av deras ovilja att samarbeta och efter att de ignorerat uppmaningar att ändra kurs togs beslutet att borda fartyget och ta det till Ashdods hamn, sade talespersonen.

I Ashdod ska passagerarna lämnas över till israelisk polis.

Hemsidan ur funktion

På lördagen gick det under perioder inte att komma in på Ship to Gazas hemsida, www.shiptogaza.se. På hemsidan uppger man sig vara utsatt för överbelastningsattacker.

Fartyget Estelle är lastat med saker som fattas i Gaza och aktionen är till för att bryta blockaden mot Gaza, som nu har pågått i sex år.

När bordningen inleddes hade fartyget bara några timmar kvar innan de skulle ha nått Gaza. Vid Ship to Gazas första försök att leverera varor till området dödades nio aktivister när israelisk militär bordade fartyget.

Mest läst