Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Tillfälliga uppehållstillstånd en björntjänst åt alla

  Tillfälliga uppehållstillstånd är ett beslut som kommer att stå de ensamkommande barnen dyrt, liksom vuxna och i förlängningen hela samhället, skriver läkaren Kristian Svenberg.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  På vår mottagning träffar vi dagligen ensamkommande flyktingbarn, oftast i samband med hälsokontroller. De allra flesta kommer i dag från Afghanistan. Deras historier varierar. Många har levt som papperslösa i Iran under svåra förhållanden. I Iran diskrimineras och förföljs afghaner och riskerar att skickas tillbaka till hemlandet, varifrån de ofta flytt på grund av att de hotats till livet av talibanerna. En majoritet av de ensamkommande tillhör folkgruppen hazarer, som förföljs av talibanerna.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Skickas till Syrien

  I Iran riskerar många pojkar att skickas till kriget i Syrien, där de mot löfte om betalning väntas tjänstgöra i diktatorn Bashar al-Assads armé. För att undgå detta bistra öde lämnar de Iran och söker skydd i andra länder, främst i Europa.

  Andra flyr direkt från Afghanistan, där de utsatts för hot mot sitt liv och där en eller bägge föräldrarna dödats av talibanerna.

  De flesta av barnen vi möter är fysiskt friska. De har med risk för sitt liv tagit sig till Sverige för att starta ett nytt liv. Många är fyllda av en enorm vilja, humor och initiativkraft.

  Barnens bästa

  Utlänningslagen säger att Migrationsverket ska ta hänsyn till barnets bästa. Men regeringens nuvarande förslag om att införa tillfälliga uppehållstillstånd för alla asylsökande, inklusive de ensamkommande barnen, går stick i stäv med detta. Vem kan koncentrera sig i skolan om man vet att man kanske blir tillbakaskickad om ett, två eller tre år? Vem kan mobilisera energi och framtidstro i en sådan situation?

  De tillfälliga uppehållstillstånden kommer att stå barnen dyrt. Även de vuxna kommer att drabbas, vilket vi såg tidigare, innan man införde permanenta uppehållstillstånd 2013. Den psykiska hälsan kommer att försämras, och detta drabbar inte bara de asylsökande – främst de ensamkommande – utan hela samhället.

  Kristian Svenberg

  läkare, Flyktingmedicinsk mottagning, Närhälsan, Göteborg