Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Tillbaka i hetluften

  Efter ett trevligt år som pensionär kliver Sture Carlsson in i den kulturella hetluften igen. Plikten kallar honom att skapa lugn på en stormig kulturförvaltning och se till att nästa chef blir rätt person.

  Hans namn står sedan ett par veckor på kultursekretariatets hemsida, med parentesen (tf) bakom, och från och med i dag är Sture Carlsson fysiskt på plats. 26 september förklarade regiondirektören Ann-Sofi Lodin och kulturnämndens ordförande Alex Bergström (S) bristande förtroende för kulturchefen Claes Rydberg, som fick lämna sin post med omedelbar verkan. Sture Carlsson var i Helsingfors när han blev uppringd.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Att det fanns problem det hade jag ju hört och läst, men att det var jag som skulle lösa dem gjorde mig väldigt förvånad, säger han, men tillägger:

  - Utan att vilja låta förmäten; så många med rätt nätverk och bakgrund som kan ställa upp med så kort varsel, finns ju inte.

  Han njuter av en dubbel macciato på favoritfik i Långedrag, en av de sista lugna vardagarna innan det ska bli rutin att åka tidigt till chefsstolen på Ekelundsgatan.

  - Om man tror att jag kan hjälpa till så tycker jag nästan att det är min skyldighet att göra det. Jag har gjort sådana inhopp förut, på Stadsteatern i Göteborg och på Stockholms konserthus för många år sedan. Där efterträdde jag förresten också en man som fått gå med omedelbar verkan.

  Att det finns en lockelse i att se vad han kan åstadkomma på den utsatta tiden medger han. Men inte att månadslönen på 92 000 kronor haft någon avgörande betydelse. Sture Carlsson påpekar att trots att han får fyra tusen mer i månaden än Claes Rydberg, är regionens kostnad för pensionären Carlsson ändå lägre än för den yngre företrädaren.

  Med Claes Rydbergs fallskärm dras regionen ändå med dubbla utgifter för att jobbet ska utföras, de närmaste två åren. Dessutom en historia av dåligt chefsskap som sträcker sig längre bak än så. Man har helt enkelt inte råd att misslyckas och Sture Carlsson medger att han känner press.

  Vad kan du göra då, på nio månader?

  - Skapa trygghet och kontinuitet. Jag antar att det egna beslutsutrymmet är relativt litet på en sådan här tjänst. Det är kulturnämnden som bestämmer vad som ska göras, min uppgift är att se till att det utförs på bästa sätt under den tid jag är där. Jag får ha en rimlig ambition.

  Någon omorganisation är alltså inte att vänta av Sture Carlsson, vars huvuduppgift istället blir att lägga en grund för någon annan. Och hjälpa till med att hitta denna person.

  - Att hitta någon som kan allt inom kultursektorn går inte. Det viktiga är att vara en bra lagledare för experter.

  Han har inte kommit på någon lämplig än, och Sture Carlsson håller med om att bra chefer är en bristvara inom kultursektorn.

  - Det finns egentligen ingen utbildning för jobbet och samtidigt är det få yrken som är så påpassade som kulturchefens. Att man får så mycket kritik i den rollen, till och med efter att man slutat, gör inte saken lättare. Det är få som är beredda att betala priset, säger Sture Carlsson och citerar en kollega som en gång tillfrågades om jobbet som operachef i Stockholm och svarade:

  "Nej tack, jag vill dö en naturlig död."

  Av egen erfarenhet vet Sture Carlsson att chefskap inom konstnärlig verksamhet rymmer alla känslor.

  - När det går bra är det underbarare än något annat, när man sågas av kritiker och ska hantera interna problem och kriser, då är det sannerligen inte roligt. Den som vill ha det lite mer lagom på jobbet ska nog hålla sig undan den här sektorn.

  I sin egen rustning har Sture Carlsson också erfarenhet som styrelseledamot i Kulturrådet, den part som han och Alex Bergström ska förhandla med i vinter, om det statliga kulturbidraget till regionen.

  Är det säkert att det är en fördel att du har så goda kontakter i Kulturrådet? De kanske tänker att de inte ska gynna Västra Götaland, för att undvika jävsanklagelser ?

  - Du menar att det skulle se illa ut om det plötsligt regnade miljoner över Västra Götaland sedan Sture Carlsson tillträtt? Haha, ja det hade ju varit underbart men fullt så enkelt tror jag inte att det är.

  Men inte heller så komplicerat, menar Sture Carlsson, som tycker att ordet "förhandling" leder tanken fel.

  - Jag ser det mer som en diskussion om vad som är bäst att göra med den begränsade pott som finns att fördela, och det är väl alltid bra med en god relation när man ska diskutera. Vi vet ju också att många kommer att hålla ett öga på detta, så det finns ingenting som kommer att ske under bordet.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.