Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Till och med LO underkänner Las

Dagens turordningsregler fungerar inte alls bra. Den slutsatsen har även LO kommit fram till så sent som i somras, skriver bland andra Eva Flyborg (FP), i en replik.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I GP (26/10) skriver Dan Holke och Agneta Bern på LO-TCO Rättsskydd om vårt förslag att kompetens bör vara avgörande för turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, Las. Debattörerna hävdar att det redan i dag är så och att det därmed fungerar väl. Men debattörerna bör läsa på i sina egna skrifter.

En av slutsatserna i den gemensamma utvärderingen av turordningsreglerna som Svenskt Näringsliv gjorde tillsammans med LO före sommaren var just att dagens turordningsregler i de flesta fall inte ger företaget den bästa kompetensen.

I rapporten står följande: Turordning efter anställningstid leder i de flesta fall till att företag efter driftsinskränkningar inte har kvar de arbetstagare som de anser har den bästa kompetensen för den fortsatta verksamheten. En motsvarande slutsats dras i en undersökning gjord av PTK och Svenskt Näringsliv. Hälften av företagen som gjort neddragningar uppger att man fått göra sig av med kompetens som man behövt ha kvar. Det visar att dagens turordningsregler inte fungerar.

Modernisering av turordningsreglerna

Folkpartiet antog vid landsmötet nyligen flera förslag som en offensiv mot arbetslösheten: De nuvarande turordningsreglerna moderniseras vilket innebär att de ska baseras på den enskildes kompetens. Samtidigt ska arbetsgivarna avsätta mer resurser för omställning och företrädesrätten till återanställning för den som sagts upp på grund av arbetsbrist bör kortas från nio månader till sex månader och vi vill förlänga provanställningstiden från ett halvår till ett år för personer under 26 år.

Vårt engagemang handlar om att Sverige måste rustas som kunskapsnation – det krävs för att vi ska klara en allt tuffare global konkurrens. Kompetens måste stå i centrum på arbetsmarknaden. Unga och nya svenskar måste få en chans att få fotfäste på arbetsmarknaden. Då kan inte hindrande regleringar tillåtas stå i vägen.

Ska målet om full sysselsättning uppnås behöver vi vända på alla stenar. Arbetsmarknadens parter måste vara beredda att ompröva tidigare ställningstaganden och nu förväntar vi oss att parterna enas om bättre turordningsregler. Om inte det sker måste vi politiker ta vårt ansvar för en bättre fungerande arbetsmarknad.

Johan Pehrson

ledare för Folkpartiets riksdagsgrupp

Hans Backman

riksdagsledamot i Arbetsmarkandsutskottet

Eva Flyborg

riksdagsledamot från Göteborg

Mest läst