Tidlöst 20-talskök i Änggården

När Lisa Kullberg och hennes man Peter tog över det gamla radhuset i Änggården för drygt 20 år sedan valde de att renovera köket först. De ville skapa ett tidlöst och funktionellt kök som gick hand i hand med husets stil, och tack vare omsorgsfulla val och gedigen design har de skapat ett kök som andas såväl 20-tal som modernt shakerkök.

ANNONS
|

Betydelsefulla kvadratmeter

Bild: Fanny Hansson

I samband med köksrenoveringen ändrades planlösningen och den gamla ytterväggen som vette mot trädgården förflyttades en dryg meter. På så sätt fick familjen plats med ett litet matbord med platsbyggd ­soffa under fönstret. Den gamla köksentrén ersattes med vackra pardörrar som binder samman ute med inne.

Enkelt och rent

Bild: Fanny Hansson

Det gamla köket var ett trångt och slitet 50-talskök, med gråblå skåp från golv till tak och mörkt slitet linoleumgolv. Lisas och Peters vision var att skapa ett ljust, luftigt och funktionellt kök i linje med husets stil.

– Köket är ett platsbyggt shakerkök från Lidhults i Småland, och vi var med och planerade och designade det.

ANNONS

Termen shakerkök är hämtad från den frikyrkliga shakersekten som uppstod i Storbritannien på 1700-talet. De stod för en estetik byggd på enkelhet och gediget hantverk. Översatt till i dag betyder det massivt trä, ­synliga gångjärn och platsbyggda bänkar och skåp.

Luckorna i massiv furu har dekorativa speglar som går i linje med de gamla originaldörrarna. Infällda luckor med synliga gångjärn ger köket karaktär och för tankarna tillbaka till 20-talet. De höga fotlisterna som löper runt köksskåpen skapar en helhetskänsla i rummet. Väggen till den gamla serveringsgången revs, men gångens funktion bevarades med de nya vitrinskåpen som rymmer mängder av glas och porslin.

Under lager av masonit

Bild: Fanny Hansson

Under renoveringsprocessen upptäcktes en vacker träpanel under lager av tapet och masonit, en så kallad ­Göteborgspanel. För att återskapa känslan i köket specialbeställdes hyvlad panel med den gamla profilen som mall.

– Vi fick tips av en granne som hade kontakt med ett snickeri. Vi bestämde oss för att byta ut den gamla och sätta dit ny, men man kan fortfarande se originalpanel på trappan i köket som leder upp till andra våningen.

Återbrukad marmor

Bild: Fanny Hansson

En rejäl diskbänk med gott om plats var ett av Lisas önskemål. Den rostfria bänken är stansad i ett enda stycke vilket inte bara är funktionellt utan den höga kanten runtom blir även en snygg detalj. Marmorskivan som avslutar köksbänken satt tidigare i ett av badrummen och agerade då badkarsfront. Genom att skära till och polera skivan fick marmorn nytt liv både här och vid vitrinskåpet.

ANNONS

Vacker detalj

Bild: Fanny Hansson

När paret rev det gamla köket upptäckte de att det suttit ett litet fönster på norrväggen.

– Originalritningarna bekräftade att det lilla fönstret var ett vädringsfönster i ett litet inbyggt skafferi som inte längre fanns kvar. Vi ville återställa så mycket som möjligt av originalkänslan i köket och tyckte det skulle passa väldigt bra i vårt nya.

Lisa Kullberg
Lisa Kullberg Bild: Fanny Hansson

Här bor: Lisa Kullberg och maken Peter, tillsammans med deras 18-åriga dotter (sonen på 23 år är nyligen utflyttad).

Bostad: Gavelradhus byggt 1923 i Änggården. Boarea 150 kvm (biarea 58 kvm) fördelat på 6 rok.

Gör: Lisa är grafisk formgivare.

Har du också ett fint rum du vill visa upp? Hör gärna av dig till tvadagar@gp.se!

LÄS MER:Så fixar du ditt eget orangeri

LÄS MER:Barnrummet där myset är lika viktigt som förvaringen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS