Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
144836h1024.jpg
Saabs tidigare vd Jan Åke Jonsson. ARKIVBILD.

Tidigare Saab-toppar åtalas - nekar

Saab Automobiles tidigare vd Jan Åke Jonsson och bolagets tidigare chefsjurist Kristina Geers åtalas, misstänkta för grova ekobrott. Cheferna ska ha förfalskat avtal och årsredovisningar kort före konkursen.

Jan Åke Jonsson misstänks för grovt osant intygande medan Kristina Geers misstänks för grovt osant intygande och grov urkundsförfalskning - brott som kan ge fängelse.

Jonsson och Geers misstänks tillsammans med en tredje person ha upprättat och undertecknat ett osant import- och återförsäljaravtal och den tredje personen ska ha utställt två osanna fakturor på över 30 miljoner kronor.

Alla tre nekar till brott.

-Som jag minns det var det ett korrekt avtal. Detta hände för över fyra år sedan och då hade vi en rad andra viktiga saker att ta hand om, säger Jan Åke Jonsson till Dagens Industri.

Mystisk miljoninbetalning

Avtalet, som rör import- och återförsäljarverksamhet i Ukraina, upprättades den 23 mars 2011. Två dagar senare meddelade Jan Åke Jonsson att han beslutat att avgå som vd.

Både Jan Åke Jonsson och Kristina Geers medger att det är deras signaturer på avtalet, men säger att de saknar kännedom om bolaget.

-Det här är en tid när Saab är på gränsen till ekonomisk katastrof. Ledningen var pressad, säger chefsåklagare Olof Sahlgren till TT.

Saab hade inte klarat av att sköta sina betalningar under vintern och våren och i slutet av mars stannade produktionen. I det läget ska det som åklagaren anser är ett osant avtal och två osanna fakturor ha upprättats med ett cypriotiskt bolag, Dukelevel Holdings Limited, för att importera bilar till Ukraina. Företrädare för det cypriotiska bolaget känner inte till något avtal.

-Det är ett bolag som var vilande under 2011 och som hade 1000 euro i aktiekapital. Det har inte kunnat betala några 30 miljoner kronor. Det har någon annan gjort, säger Olof Sahlgren.

Åklagaren misstänker att avtalet upprättades för att dölja att pengarna i själva verket kom från den ryske omstridde affärsmannen Vladimir Antonov, som var förbjuden att investera i Saab.

-Mejltrafik pekar mot att pengarna kom från Antonov, säger Sahlgren.

Kristina Geers, som satt i styrelsen för Saab, misstänks också för att ha ändrat textavsnitt, siffror och bytt ut sidor i årsredovisningarna för såväl Saab Automobil AB som Saab Automobile Tools AB i april 2011.

I december samma år gick Saabbolagen i konkurs.

Styrelsen i förhör

Håkan Skött var Metall-klubbens ordförande på Saab under den tid åtalet rör. Han tillträdde i april 2010 och satt i två år.

TT: Har du haft på känn att det skulle sluta så här?

-Det kan jag inte säga, men jag vet ju att det pågått en utredning under de här åren. Jag har inte haft någon känsla åt vare sig det ena eller andra hållet.

TT: Är du överraskad?

-Jag kan inte kommentera det. Jag vet inte vad de har hittat. -Jag har själv varit inne på ett vittnesförhör för ett par år sedan men det är jättesvårt att veta vart det här ska ta vägen, säger Håkan Skött.

Fler utredningar pågår

Åtalet som lämnats in vid Vänersborgs tingsrätt gäller bara en del av utredningen om ekonomiska brott inom Saab Automobile. Flera delar återstår. Bland annat där tidigare styrelseordföranden Victor Muller misstänks för skattebrott.

Ekobrottsmyndigheten hoppas att samtliga ska kunna slutföras under 2015.

Biltillverkaren Saab Automobile i Trollhättan gick i konkurs i december 2011. Företaget hade då cirka 3 400 anställda. Flera dotterbolag gick också i konkurs.

Under de två sista åren ägdes Saab Automobile av holländska Spyker, som köpte det svenska bilföretaget från General Motors.

Spykers ledande företrädare var Victor Muller, som från maj 2011 till konkursen var både styrelseordförande och vd i Saab Automobile.

Sommaren 2012 köptes stora delar i konkursboet av elbilskonsortiet Nevs (National Electric Vehicle Sweden), med kinesiska ägare. Nevs vill bygga eldrivna Saab-bilar i Trollhättan, men har brottats med ekonomiska problem. Under de senaste månaderna har Nevs dock presenterat samarbeten med flera tunga aktörer.

I november 2012 blev det känt att Ekobrottsmyndigheten (EBM) utredde misstänkta skattebrott i Saab före konkursen. Polisanmälan gjordes ett halvår tidigare.

16 maj 2013 gjordes husrannsakan hos Spyker i Nederländerna.

20 maj 2013 anhölls flera personer, bland dem Saabs tidigare vd Jan Åke Jonsson och chefsjuristen Kristina Geers. De släpptes dagen därpå. Jonsson och Geers misstänktes för grovt försvårande av skattekontroll.

I mars i år blev det känt att även Victor Muller var misstänkt för skattebrott.

På onsdagen lämnade chefsåklagare Olof Sahlgren vid EBM in det första åtalet i utredningen om Saab Automobile.

Samtidigt pågår fortfarande förvaltarnas arbete med själva konkursen. Tillgångarna i konkursboet beräknades i slutet av förra året till cirka 3,3 miljarder kronor.

Mest läst