Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Tidig krogstängning har inte minskat våldet

Inget pekar på att det har blivit färre incidenter efter att restaurangerna i Göteborg tvingats stänga klockan 03 på fredagar. Däremot har tiotusentals årliga arbetstimmar försvunnit. I Stockholm har man valt en annan väg och har bevisligen väldigt få våldsincidenter på och kring 05-öppna krogar, skriver Mads Lundgaard och Mattias Tykesson (M).

Det är kanske inte just beslutet att strypa Göteborgs nattliv kl. 03 på fredagar som innebär att invånarna förhoppningsvis kommer att byta ut stadens röd gröna styre i valet nästa år. Det är ändå en indikation på de ledningsproblem som Göteborg har. Ett politiskt styre som misstror invånarnas förmåga att ta egna beslut och motarbetar lokala näringslivet känns inte optimalt.

Restaurang- och besöksnäringen är blodomloppet i en stad. Här träffar vi vännerna, kollegorna efter jobbet eller äter middag med den vi har kär. Vi lunchar, knyter kontakter och umgås. Vi dricker även alkohol på krogen, till höga priser och under mer kontrollerade former än någon annanstans i samhället. Risken för fylla och våld är därför mindre på krogen än i privata miljöer där vi konsumerar alkohol.

Utöver att vara kittet i det sociala stadslivet är restaurang- och besöksnäringen en del av den arbetsintensiva tjänstesektorn. Här får unga och utlandsfödda ofta sitt första jobb. När vi går på restaurang skapas arbetstillfällen i staden där vi bor. Köper vi en TV blir det i stället arbetstillfällen i Kina som skapas.

Inga fakta

Det rödgröna styret i Göteborg har fått en idé om att våldet i staden minskar om man stänger alla krogarna 03.00 på fredagar och har därför bestämt detta. Det är ett beslut vi tror bygger på misstro mot restaurangbranschen och de egna invånarna då inga fakta underbygger detta. Med det ingångsvärdet kan det rödgröna styret i Göteborg skuldbelägga krögarna för oönskade händelser i staden och behandla branschen på ett sätt man aldrig skulle utsätta andra näringsidkare för.

Tillståndsutskottet i Stockholm leds av oss moderater. Vi har det liberala ingångsvärdet att invånarna själv ska få bestämma när de vill gå hem från krogen och att branschen är viktig för vår stads utveckling. Socialdemokraterna i Stockholm delar i stort vårt synsätt och vi tar de flesta besluten i tillståndsutskottet över partigränserna. I våra beslutsunderlag får vi information från de 100-tals besök och kontroller våra tjänstemän och polisen gör på våra nattklubbar årligen och informationen är övertygande; Vi har väldigt få våldsincidenter på och kring våra 05.00-öppna krogar.

Hur blev det då? Restaurangerna i Göteborg tvingas numera stänga kl. 03.00 och inget pekar på att det har blivit färre incidenter. 10 000-tals årliga arbetstimmar har försvunnit för unga och utlandsfödda som en konsekvens av detta beslut och göteborgarnas möjlighet att bestämma över sina egna liv har minskat. Konferensgäster och turister har färre möjligheter att spendera pengar i staden och en ny marknad för svartklubbar har öppnats.

Det finns många politiska händelser i Göteborg som visar på det rödgröna styrets oförmåga att leda staden. Vi hoppas att Göteborgarna byter ut det rödgröna styret som misstror invånarnas förmåga att ta egna beslut och motarbetar det lokala näringslivet. Ett maktskifte i Göteborg är nödvändigt för den fortsatta utvecklingen av staden.

Mads Lundgaard (M)

ledamot i tillståndsutskottet i Stockholms stad

Mattias Tykesson (M)

ledamot i MUF Göteborg

Bild - 2
Bild - 3
Mest läst