Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Thomas Sjögren är Årets kock 2015

Thomas Sjögren är Årets kock 2015 när tävlingen avgjordes på hemmaplan. Silvermedaljen gick till Daniel Engellau på Stockholmskrogen Aveqia och bronsmedaljen till Saori Ichihara på Shibumi, också i Stockholm.

- Det är helt sjukt, det var ju stort att komma till final. Men det gick ju bra! sa Thomas Sjögren efter segern och tackade alla som hjälpt honom, inklusive familjen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det har varit en sjukt rolig upplevelse hela vägen från semifinal och hit, tillade han.

Göteborgskocken, till vardags hemmahörande på restaurang Swedish Taste, var den som på fem timmar bäst lagade till fem smårätter på fisk och skaldjur och en anrättning baserad på svenskt gårdslamm.

– Jag hade nog lite fördel av att det blev fisk och skaldjur. Det är ju sådant jag jobbar med varje dag, säger Thomas Sjögren.

Det som gjorde Thomas Sjögren mest stolt var att han ansågs vara bäst av en jury med matlagarnamn som Leif Mannerström, Tommy Myllymäki och Stefano Catenacci.

- Kockar som jag haft som mina idoler, säger Thomas Sjögren.

I hans segerrecept fanns läckerheter baserade på lax, havskräfta, pilgrimsmussla, blåmusslor och lättgravad sill. Och på en kombinerad rök och grill satsade Thomas Sjögren sedan på en kolgrillad lammbog med bland annat savoykål, potatiscrème och lakritspicklad fänkål som tillbehör.

Juryns motivering löd: "Med välbalanserade fisk- och skaldjurskompositioner med stor respekt för huvudråvarorna. En välkomponerad lammrätt där vinnaren hanterat huvudråvaran på bästa möjliga sätt med personliga kombinationer."

Åtta kockar tävlade under torsdagen om att knipa titeln som Årets Kock 2015 när tävlingen avgjordes på Svenska Mässan.

Bakom juryn bestående av bland andra Leif Mannerström och prins Carl Philip stod åtta djupt koncentrerade finalister i var sitt minikök. För göteborgaren Thomas Sjögren var det första gången han ställde upp i tävlingen.

– Att få ställa upp och tävla i en så här stor tävling är fantastiskt roligt och något jag drömt om sedan jag var liten. Det känns jättestort, sa Thomas Sjögren.

Segern var inget som Thomas Sjögren fokuserade på under tävlingen.

– Just nu är det bara fokus på det som är här och nu, sen får vi se vad som händer. Det har varit fem timmars springande i köket som har varit jätteroligt, berättade han.

Springade gav resultat i form av en guldmedalj som delades ut av prins Carl Philip, som var med och provsmakade deltagarnas 48 rätter.

Vid tävlingen utsågs också Årets elev, ett pris som delades ut till Marina Slottskog. Karin Franssons mentorpris gick till Marie Skogström.

Bild - 4
Bild - 3
Bild - 2
Mest läst