Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

The Master

Drama

Drama

The Master

Regi: Paul Thomas Anderson

Med: Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams, Lena Endre

USA, 2012 (144 min)

BERGAKUNGEN

I den amerikanske regissören Paul Thomas Andersons förra film, eposet There will be blood, tvingas oljeborraren Daniel knäböja bredvid sin nemesis, en predikant. Samma beståndsdelar – ett översinnlig maktrelation mellan två män på olika sidor om en religiös kult – utgörs nya filmen The Master av.

Marinsoldaten Freddie, spelad av en avmagrad Phoenix, kommer ur andra världskriget traumatiserad och alkoholiserad. Av en slump hamnar han på en yacht, där en herr Dodd – ledare för en pseudopsykologisk och religiös rörelse kallad The Cause – håller bröllop för sin dotter. Dodd fattar tycke för Quell, som blir en lojal vakthund redo att försvara herren med våld.

Anderson har influerats av scientologins förgrundsgestalt L Ron Hubbard. Filmen är dock fristående från verkligheten, snarare en frukt av Andersons egna fantasier om vrede, makt-underkastelse – och vad man kan sammanfatta som ett undersökande av den amerikanska manlighetens historia.

Atmosfären i The Master är svår att andas, upplevelsen är överväldigande och inte helt behaglig. Det finns ingen figur att tycka om, ingen synbar poäng, ingen slutpunkt.

Samtidigt har bildberättaren Anderson samma auktoritet som en begåvad romanförfattare. Eller varför inte en karismatisk predikant. Även om det mesta är mystiskt (frågan om varför den här berättelsen måste bli film hänger i luften) känns det för stunden självklart.

Mest läst