Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

The Expendables 2

Stallone, Willis, Schwarzenegger, Lundgren med flera återvänder i ny actionrulle.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Action

Action

The Expendables 2

Regi: Simon West

Med: Sylvester Stallone, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Jean-Claude Van Damme, Dolph Lundgren, Jet Li, Nan Yu, Amanda Ooms mfl

USA, 2012 (102 min)

BERGAKUNGEN

Är du vän av brutala actionspel som Call of duty eller Modern warfare, spel där vapenarsenalen aldrig kan bli tung nog, där soldathedern är allt och kvinnor sköra varelser i behov av manligt beskydd, är våldsfesten The Expendables 2 något för dig. Särskilt om du dessutom törstar efter en slags nostalgisk kändisfest, där majoriteten åldrande actionhjältar från Hollywood och Asien minglar med kulorna vinande runt öronen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sylvester Stallone, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Jean-Claude Van Damme, Dolph Lundgren, Jet Li med flera vårdar här sina varumärken samtidigt som de ironiserar över sig själva och de filmrepliker som en gång gjorde dem kända. Säljargumentet för succéserien Expendables, som just nu ligger etta på amerikanska biotoppen, tycks vara att se fixstjärnorna ägna sig åt våldshandlingar, extremaction och ibland rent vidrig människoslakt, i grupp. De befinner sig visserligen i filmen, men ändå som i ett tv-spel, där de med sitt eget kött och blod gestaltar sig själva som actionfigurer.

Att Simon West, med filmer som Lara Croft: Tomb Raider i bagaget, regisserat det monotona, överlastade och sexistiska actionäventyret kommer knappast som en överraskning. Det gör däremot Amanda Ooms i ett tårdrypande inhopp som övergiven byhustru i behov av hjälp.

The Expendables betyder fritt översatt "de utbytbara". Kanonmaten. Dem som det glatt skämtas om här, i en action-rysare där rått våld först och främst är till för att roa.