Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

The double

Drama

Drama

The double

Regi: Richard Ayoade, England 2013 (93 min)

BIOPALATSET, CAPITOL

Jesse Eisenberg har under åren nischat sig som passiv-aggressiv yngling – den där rastlösa, aningen forcerade besserwissertypen som inte begriper när han säger helt fel saker vid fel tillfällen, oförmögen att sätta sig in i andras känslor och hur man beter sig i sociala sammanhang men som man ändå inte kan låta bli att tycka lite synd om. Som en Hollywoods egen Tobias Billström.

I The double, baserad på Dostojevskijs kortroman Dubbelgångaren, är Eisenberg dock något nedtonad. Faktiskt mer eller mindre osynlig där hans Simon sedan sju år arbetar på ett dystopiskt kontor (vars säkerhetsvakt han varje morgon måste övertyga om att han faktiskt jobbar där) i en tillvaro ständigt övervakad av den store ledaren Översten.

Så börjar James på kontoret, Simons raka motsats som snabbt gör sig populär bland kollegorna och hos Hannah som Simon är smygförälskad i. Men det mest iögonfallande med Simon är att han utseendemässigt är en exakt kopia av Simon, något som Simon är ensam om att se. Med tiden blir han om möjligt ännu mer osynlig i skuggan av James samtidigt som deras inledande vänskap förbyts i James manipulativa försök att ta över Simons liv.

Utan överdrivna gester övertygar Eisenberg i rollerna som de båda antiteserna James och Simon, men delar filmens huvudroller med miljön de befolkar – en surrealistisk och anakronistisk värld där modern teknologi samsas med öststatssextiotal och steampunkdetaljer. Utöver uppenbar inspiration från Gilliams Brazil, Orwells 1984 och Welles filmatisering av Kafkas Processen har Ayoade i intervjuer nämnt Roy Andersson som en stor förebild. Något som man anar i den svarta humor som genomsyrar skildringen av hur maktfullkomlig överhöghet och stelbent byråkrati sakta men säkert smular sönder medborgarnas själsliv.

Mest läst