Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Thalén kan bli bas för eleverna

  Elevorganisationen ska byta till gammalt namn och ny ordförande. Eventuell efterträdare blir chefen för Västsveriges elevråd, Eva Thalén, från Göteborg.
  Ordförandevalet står mellan Eva Thalén, tidigare ordförande för Hvitfeldtskas elevråd, och Fredrik Styrlander, före detta vice ordförande vid Norra Reals elevkår i Stockholm. Avgörandet sker under Elevorganisationens årsmöte som hålls i samband med Elevriksdagen i Linköping som inleds på torsdag.
  Har flera planer
  22-åriga Eva Thalén har redan ett långt förflutet i organisationen där hon gick med 1998.
  Efter styrelse- och ordförandepost i Göteborg och några år i den centrala styrelsen är hon sedan en tid tillbaka verksamhetschef i fristående Västsveriges elevråd, som samarbetar tätt med Elevorganisationen.
  - Jag har den erfarenhet som krävs för ordförandeskapet efter att de senaste tre åren jobbat som elevrådsstödjare och elevrådsutvecklare i olika sammanhang, säger Eva Thalén på telefon från Oslo där hon i går var på anställningsintervju för ett sommarjobb i restaurangbranschen.
  - Man måste ju ha en plan B, förklarar hon.
  Men att det med hennes erfarenhet skulle vara en prestigeförlust att inte bli vald, håller hon inte med om.
  - Nej verkligen inte! Jag söker inte bekräftelse och status, det har jag redan fått på det här området. För mig handlar det om att vilja göra ett bra jobb, säger Eva Thalén.
  Återtar gammalt namn
  Under Elevriksdagen samlas 380 elevrådsrepresentanter från hela Sverige för att välja ordförande, men också för att ta beslut om ett nytt politiskt lobbydokument och en återgång till det gamla namnet, Sveriges Elevråds Centralorganisation, Seco.
  Bakgrunden är att Elevorganisationen för ett par år sedan gick från att vara en verksamhet uppbyggd av enskilda elever till att bli en samarbetsorganisation för elevråd. Därmed kändes inte längre namnet passande, eftersom det signalerar att man jobbar för enskilda elever, förklarar dess avgående ordförande Seher Yilmaz.
  Efter två år som ordförande och tre som styrelseledamot ser den 20-åriga skånskan från Lund nu fram emot att lämna över klubban till en efterträdare från Göteborg - eller Stockholm.
  Viktigt vara prestigelös
  Vad krävs för att klara jobbet?
  - Att man är stabil, klarar stora påfrestningar och behåller lugnet när det blåser snålt på toppen. Att man är lyhörd och prestigelös är också viktigt. Och, självklart, att man brinner för elevrådsarbetet och målet att skolan ska bli bra, säger Seher Yilmaz, som närmast ser en efterlängtad ledighet framför sig.
  - Sedan vill jag läsa statsvetenskap och nationalekonomi på universitetet och ägna mig åt andra projekt.
  En politisk karriär, kanske?
  - Jag är nog lite sugen på det, ja.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.