Thalén kan bli bas för eleverna

ANNONS
|

Ordförandevalet står mellan Eva Thalén, tidigare ordförande för Hvitfeldtskas elevråd, och Fredrik Styrlander, före detta vice ordförande vid Norra Reals elevkår i Stockholm. Avgörandet sker under Elevorganisationens årsmöte som hålls i samband med Elevriksdagen i Linköping som inleds på torsdag.

Har flera planer

22-åriga Eva Thalén har redan ett långt förflutet i organisationen där hon gick med 1998.

Efter styrelse- och ordförandepost i Göteborg och några år i den centrala styrelsen är hon sedan en tid tillbaka verksamhetschef i fristående Västsveriges elevråd, som samarbetar tätt med Elevorganisationen.

- Jag har den erfarenhet som krävs för ordförandeskapet efter att de senaste tre åren jobbat som elevrådsstödjare och elevrådsutvecklare i olika sammanhang, säger Eva Thalén på telefon från Oslo där hon i går var på anställningsintervju för ett sommarjobb i restaurangbranschen.

ANNONS

- Man måste ju ha en plan B, förklarar hon.

Men att det med hennes erfarenhet skulle vara en prestigeförlust att inte bli vald, håller hon inte med om.

- Nej verkligen inte! Jag söker inte bekräftelse och status, det har jag redan fått på det här området. För mig handlar det om att vilja göra ett bra jobb, säger Eva Thalén.

Återtar gammalt namn

Under Elevriksdagen samlas 380 elevrådsrepresentanter från hela Sverige för att välja ordförande, men också för att ta beslut om ett nytt politiskt lobbydokument och en återgång till det gamla namnet, Sveriges Elevråds Centralorganisation, Seco.

Bakgrunden är att Elevorganisationen för ett par år sedan gick från att vara en verksamhet uppbyggd av enskilda elever till att bli en samarbetsorganisation för elevråd. Därmed kändes inte längre namnet passande, eftersom det signalerar att man jobbar för enskilda elever, förklarar dess avgående ordförande Seher Yilmaz.

Efter två år som ordförande och tre som styrelseledamot ser den 20-åriga skånskan från Lund nu fram emot att lämna över klubban till en efterträdare från Göteborg - eller Stockholm.

Viktigt vara prestigelös

Vad krävs för att klara jobbet?

- Att man är stabil, klarar stora påfrestningar och behåller lugnet när det blåser snålt på toppen. Att man är lyhörd och prestigelös är också viktigt. Och, självklart, att man brinner för elevrådsarbetet och målet att skolan ska bli bra, säger Seher Yilmaz, som närmast ser en efterlängtad ledighet framför sig.

ANNONS

- Sedan vill jag läsa statsvetenskap och nationalekonomi på universitetet och ägna mig åt andra projekt.

En politisk karriär, kanske?

- Jag är nog lite sugen på det, ja.

* Elevorganisationen är en samarbetsorganisation för elevråd på övre grundskolan och gymnasiet. Syftet är att stötta och stärka sina medlemmar genom utbildning, ekonomiskt stöd och experthjälp på olika områden. Elevorganisationen bildades 1982 då Seco och Elevförbundet, båda grundade på 1930-talet, slogs ihop. Elevorganisationen samarbetar bland andra med Sveriges elevråd, Svea, för att kunna påverka politiker och andra beslutsfattare. Tillsammans representerar de över 1 000 elevråd i Sverige.

ANNONS