Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Testamente i säkert förvar

Sedan ett par år erbjuder Testamentsbanken förvaring av testamenten. Förvaringsplatsen ligger i Göteborg i ett bevakat säkerhetsvalv.

Göteborgaren Claes Brandt, med erfarenhet från försäkrings- och finansbranschen startade Testamentsbanken 2008 tillsammans med kollegan Conny Bjärnram.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag är jurist och min kompanjon ekonom och vi har sysslat med privatekonomisk rådgivning och affärsutveckling i princip i hela vårt liv. Frågan om ett testamentsregister väcktes när vi fick höra hur till exempel barn och släktingar ibland river testamenten.

Framför allt ser han risker med att ha testamenten liggande hemma och för äldre personer som låter en anhörig eller annan person genom fullmakt ha tillträde till bankfack.

- Ofta har man många år på sig och det är bara att gå in i bankfacket och lägga beslag på testamentet. Man behöver inte vara så kreativ för att förstå att det kan hända alltför ofta.

Förutom att Testamentsbanken erbjuder en trygg förvaring betonar Claes Brandt att verksamheten är helt fristående.

- Vi ville skapa ett neutralt ställe där det inte finns några kopplingar till någon annan verksamhet med intressen i exempelvis begravningar.

Ett annat syfte har varit högsta möjliga sekretess och säkerhet. Testamentsbanken öppnar inte testamentskuverten, om inte kunden begärt att en säkerhetskopia ska tas innan originalet skickas ut efter dödsfallet.

I det förslag som Skatteverket utarbetade 2008 ingick att originalet skulle skannas och sparas elektroniskt men sedan återsändas.

- Även om man krypterar testamenten i ett sådant system dem finns det datahackers. Många vill inte heller att deras testamenten ska ligga i en statlig databurk, säger Claes Brandt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.