Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

"Vi kan se tydliga skillnader mellan toppen och botten bland de testade köttbullarna", sa Asgeir Nilsen, doktorand i sensorik och forskare vid Örebro universitets sensoriska laboratorium, som höll i testet. Bild: Daniel Gual

Test: Här är julens godaste köttbullar

Har du redan börjat oroa dig för alla köttbullar som ska rullas i jul? Vi har låtit 43 kockstudenter från Grythyttan bedöma nio färdiglagade alternativ till julbordet. Det visar sig bland annat att de två ekologiska sorterna får vitt skilda betyg.

Köttbullen har varit en given ingrediens på det svenska julbordet sedan 1970-talet. Men för den som vill lägga krutet i köket på annat finns i dag ett stort antal färdiglagade fabrikat att välja mellan på butikshyllan. Priserna och innehållsförteckningarna skiljer sig åt, men hur är det egentligen med smaken?

På uppdrag av oss har Testfakta låtit en panel bestående av 43 kockar, sommelierer och sensoriker vid Hotell- och restauranghögskolan i Grythyttan avgöra saken. Testet har genomförts med hjälp av senaste metoderna för att bedöma sensoriska skillnader mellan livsmedel.

– Vi kan se tydliga skillnader mellan toppen och botten bland de testade köttbullarna, men däremellan är det ganska jämnt, säger Asgeir Nilsen, doktorand i sensorik och forskare vid Örebro universitets sensoriska laboratorium, som hållit i testet.

LÄS MER: Test: Detta är årets godaste julmust

LÄS MER: Toppbetyg för billigaste julskinkan

För att se tabellen i ett större format, klicka här. .

Ska vara runda

Bäst i test är Garants ekologiska köttbulle som får högst betyg för smak, konsistens och doft. Panelen karaktäriserar den som saftig och smakrik.

För den andra ekologiska bullen i testet gick det inte lika bra. Änglamarks köttbullar har en fet smak och är mjuka och gummiaktiga i konsistensen, enligt panelen. Att bullarna dessutom är mer fyrkantiga än runda till formen är inget som höjer upp betyget.

Förutom att betygsätta smak, konsistens, lukt och utseende på köttbullarna fick panelen ange om de smakar för mycket eller för lite av vissa egenskaper. Här kan man se några tydliga tendenser. Alla testade köttbullar saknar köttsmak i mer eller mindre hög utsträckning. Och alla utom Garant och Lidl har för lite kryddighet, enligt panelen. Däremot är flera av köttbullarna för söta. Sötast av alla är Eldorado som också har mest tillsatt socker enligt innehållsförteckningen.

– Köttbullar är en typisk barnrätt och producenterna är medvetna att barn tycker om sötma och inte gillar när det är för starkt eller kryddigt, säger Asgeir Nilsen.

LÄS MER: Allt fler föredrar sötningsmedel framför socker

Bild: Janerik Henriksson/TT

LÄS MER: Notan saltas rejält när du köper kryddblandningar

Så gjordes testet

• Konsultföretaget Diaz & Swahn (specialister på sensorik och smak) har på Testfaktas uppdrag genomfört ett sensoriskt test av nio olika färdiglagade köttbullar. Testet är utfört vid Hotell- och restauranghögskolan i Grythyttan, Örebro Universitet.

• Smakpanelen bestod av 43 personer (kockar, sommelierer, sensoriker) vid Grythyttan som är vana vid att bedöma och beskriva mat med sensoriska termer. 56 procent av panelen var män och 44 procent var kvinnor.

• Testet utfördes som ett blindtest och innan servering tillagades köttbullarna tio minuter i ugn (200 °C). För att säkerställa rätt temperatur serverades köttbullarna i två omgångar – första serveringen med fyra prov och andra med fem prov. Varje prov serverades slumpmässigt.

• Paneldeltagarna fick bedöma smak, doft, konsistens och utseende på en skala från 1-7. Dessutom fick deltagarna ange vad som var karaktäristiskt för varje köttbulle samt om den hade för mycket eller för lite av vissa egenskaper (syrlighet, sälta, sötma, umami, köttsmak, kryddighet, saftighet och krispighet).

• Testfakta har omvandlat panelens bedömning till ett betyg från 1 till 5 där 5 är bäst.

LÄS MER: Gröna rätter till årets julbord

Garant, Ekologiska köttbullar

Cirkapris per kilo: 95 kr
Kötthalt: 70 %
Köttets ursprung: Sverige
Kommentar: Bäst i test. Saftiga och smakrika.

Scan, Mamma Scans köttbullar

Cirkapris per kilo: 50 kr
Kötthalt: 73 %
Köttets ursprung: Sverige
Kommentar: Smakrika, saftiga och lagom kryddiga. Sämre doft.

Scan, Delikatessköttbullar

Cirkapris per kilo: 100 kr
Kötthalt: 75 %
Köttets ursprung: Sverige
Kommentar: Bra smak men något torra i konsistensen. Hög kötthalt. Små i storleken. Dyrast.

Ica, Extra fina köttbullar

Cirkapris per kilo: 90 kr Kötthalt: 85 % Köttets ursprung: Sverige Kommentar: Bra smak men saknar kryddighet. Något gummiaktiga i konsistensen. Högst kötthalt.

Enebacken, Köttbullar

Cirkapris per kilo: 40 kr
Kötthalt: 73 %
Köttets ursprung: Sverige
Kommentar: Smakrika och lagom kryddiga. För lite sälta.

Coop Xtra, Köttbullar

Cirkapris per kilo: 40 kr
Kötthalt: 60 %
Köttets ursprung: Tyskland
Kommentar: För lite köttsmak och saknar kryddighet. Lägst kötthalt. Lägst salthalt.

Ica Basic, köttbullar

Cirkapris per kilo: 34 kr
Kötthalt: 63 %
Köttets ursprung: Sverige (gris) / Tyskland (nöt)
Kommentar: För lite köttsmak och saknar kryddighet. Feta och mjöliga i konsistensen.

Eldorado, köttbullar

Cirkapris per kilo: 30 kr
Kötthalt: 63 %
Köttets ursprung: Tyskland (gris) / Irland (nöt)
Kommentar: För söta och för låg sälta. Högst sockerhalt.

Änglamark, Eko Krav köttbullar

Cirkapris per kilo: 95 kr
Kötthalt: 70 %
Köttets ursprung: Sverige
Kommentar: Fet smak. Mjuka och gummiaktiga i konsistensen. Fyrkantiga i formen .

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.