Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Terttu Rosengren

  ordförande i Götalands Kalevalaförening, som välkomsttalar på Stadsbiblioteket i kväll när Kalevaladagen och den finska kulturens dag firas med en fest.

  Vad händer på Stadsbiblioteket ikväll?
  - Vi firar Kalevala och den finska kulturens dag genom att berätta om det finska nationaleposet. Bland annat kommer Björn Fredlund, före detta chef på Göteborgs konstmuseum att berätta om Kalevala som inspiration för konstnären Gallen-Kallela, och bibliotekarien Heli Henriksson Vasara kommer att hålla en spännande föreläsning som handlar om animala kvinnor i Kalevala.
  Vad är Kalevala egentligen?
  - Det är folkdiktning som har återberättats från generation till generation. Det är Finlands nationalepos och består av kväden, episk-lyriska ballader och dikter, men även av besvärjelser och trolldomar. Dessa har överlevt i nästan tre tusen år och samlades för första gången till ett enhetligt verk av Elias Lönnroth på 1800-talet.
  Jag läste att Kalevala har inspirerat Tolkien, framförallt när han skrev Sagan om ringen-trilogin. Vad innebär Kalevala för den finska litteraturen och kulturen?
  - Den är väldigt viktig. En majoritet av de stora finska konstnärerna, såsom Gallen-Kallela, Aleksis Kivi och Sibelius har inspirerats av Kalevala.
  Vad handlar Kalevala om?
  - Den handlar om jordens uppkomst och kretsar mycket kring en maktkamp mellan två orter som slåss mot varandra. Förr i tiden brukade man sitta mittemot varandra, hålla varandra i händerna och höja och sänka varandra genom att sjunga trolldomar och besvärjelser. En av huvudkaraktärerna, Väinämöinen, sjöng till exempel ner sin motståndare i ett kärr.
  Det är en ganska dyster historia med många misslyckade frierier, krossade hjärtan, hämndresor och en hel del ond bråd död.
  - Ja, men våren kommer till slut i den med. Och dess natur tjusar. Jag tycker att den är väldigt spännande och att den berikar fantasin och ger en insyn i andra världar.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.