Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Terrorutredning i Göteborg nedlagd

Förundersökningarna läggs ned mot männen som misstänktes för förberedelse till terrorbrott i Göteborg, bekräftar Säpo.

-De tre misstänkta har avförts från utredningen. Det finns inga misstankar kvar längre. Förundersökningen läggs ner för att det inte finns anledning att anta att de tre personerna har begått något brott som kan kopplas ihop med bombhotet i Göteborg, säger Patrik Peter, Säpos pressekreterare.

Säpo tog över utredningen från polisen i Västra Götaland söndag den 31 oktober.

-I ett visst skede är det naturligt att Säkerhetspolisen tar över en utredning mer rubriceringen förberedelse till terrorbrott i och med att det är säkerhetspolisen som arbetar med att utreda misstänkta terrorbrott i Sverige, säger Peter.

TT: Vad ledde er till dem tre från början?

-Det kan jag inte säga något om, säger Peter

Säpo hänvisar alla övriga frågor om detaljer kring den nedlagda utredningen till åklagaren.

-Vi har fått bekräftat av våra advokater att utredningen har lagts ned, säger 39-åringen, en av de som greps, till TT. -Det finns inga misstankar mot oss. Det finns inget att utreda.

39-åringen berättar också att de tre misstänktas advokater kommer att hålla en presskonferens under onsdagen.

-Jag förstår inte hur detta kunnat uppstå. Det ska bli intressant att få höra polisens version av det här.

Advokat Ulf Ahlstedt som företräder "48-åringen" säger till Expressen på nätet att det var väntat att förundersökningen skulle läggas ned:

-Ja, det kändes nog så.

Händelserna i sammanfattning:

Fredagen den 29 oktober berättade polisen om ett bombhot på okänd adress i centrala Göteborg som gällde påföljande dag.

På lördagsmorgonen greps ett antal personer misstänkta för förberedelse till terrorbrott i Göteborg. Två av dem släpptes under eftermiddagen.

Göteborgspolisens beredskap var trots gripandena hög även under söndagen och man uppgav att "situationen kan kvarstå i veckor".

På söndagskvällen släpptes de två män som suttit anhållna över natten eftersom "misstankarna inte är tillräckliga för häktning". Polisen konstaterade att hotbilden mot Göteborg nu var över.

På måndagen uppgav Säpo att misstankarna mot de fyra männen kvarstod. På onsdagen klargjordes det att endast tre av dem varit misstänkta. Den fjärde mannen skulle ha hämtats till förhör.

På onsdagen uppdagades att gripandena polisanmälts och att en femte person hämtades till förhör på lördagen. Totalt anhöll åklagaren tre personer i sin frånvaro under lördagsmorgonen och gav polisen i uppdrag att hämta två personer till förhör.

I torsdags, den 4 november, inledde riksenheten för polismål en förundersökning om misstänkt tjänstefel.

Mest läst