Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Terrorhäktade männen nekar

Tre män har häktats för terrorbrott. Fler svenskar kan komma att misstänkas, enligt åklagaren. Bevisningen mot den terrormordmisstänkte 32-åringen består av bildmaterial från krigets Syrien. - Min klient förnekar att det är han som syns på bilderna, säger hans advokat, Lars Salkola.

Samtliga tre män är från Göteborgstrakten. De häktades i går under utdragna förhandlingar i Göteborgs tingsrätt. En 32-årig samt en 30-årig man misstänks på sannolika skäl för terrorbrott genom mord. Ytterligare en man, 26 år gammal, misstänks på sannolika skäl för medhjälp till terrorbrott. Han häktades i sin frånvaro.

Enligt Ronnie Jacobsson, kammaråklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, ska brotten ha begåtts på okänd plats i Syrien någon gång mellan 1 april och 31 juli 2013.

Den misstänkte rullstolsburne 32-åringen kördes in i salen, klädd i häktets kläder och med långt svart hår och skägg. Ena handen skakade. Den 30-årige mannen log när han satte sig ner för sin häktningsförhandling.

Samtliga häktningsförhandlingar hölls bakom stängda dörrar, men åklagaren har inte beslutat om yppandeförbud. De tre männen nekar via sina advokater till anklagelserna.

- Åklagaren har presenterat ett scenario och att min huvudman ingår i det. Min klient förnekar det här helt. Det finns bevisning men sedan ska den värderas, säger Hans Gaestadius, 30-åringens advokat.

Enligt 32-åringens advokat Lars Salkola består bevisningen mot hans klient bland annat av bildmaterial från Syrien.

- Vissa delar är aningen besvärande för honom. Men tar man hela det materialet tycker jag inte att det räcker för att han ska häktas. Han förnekar att det är han som syns på bilderna, säger advokaten.

De misstänkta ska ha rört sig i islamistiska miljöer vid tiden för det misstänkta brottet, men Ronnie Jacobsson kan inte specificera vilken organisation de har tillhört.

- Det är en sak vi får utreda lite närmare. Vid den här tiden, 2013, fanns det olika schatteringar i den islamiska miljön, och det återstår också att utreda. Vi är fortfarande väldigt tidigt i utredningen, säger han till TT.

26-åringen som häktats i sin frånvaro befinner sig i Syrien enligt åklagaren.

Fler personer kan komma att misstänkas för brott.

- I sådana fall är det svenskar vi i första hand är intresserade av. Sedan samarbetar ju Säpo med andra säkerhetstjänster för att se om det kan finnas intresse för ytterligare länder att titta på det här, säger Ronnie Jacobsson till TT.

Lars Salkola beskriver anklagelserna som mycket allvarliga.

- Det är brott mot terroristlagen och genom mord, säger han.

Anklagas din klient för flera handlingar, är det ett eller flera mord?

- Det kan jag inte kommentera i dagsläget, säger Lars Salkola.

Den misstänkte 32-åringen ska genomgå en liten sinnesundersökning.

- Han har ett funktionshinder, en både fysisk och psykisk skada. Det är långvariga problem, säger Lars Salkola, som inte vill gå in på skadornas ursprung.

Huruvida de misstänkta har varit i Syrien eller inte vill advokaterna inte berätta.

- Jag kan inte kommentera det, varken när eller om han har varit i Syrien, säger Hans Gaestadius.

Männens relation kan åklagaren inte gå närmare in på.

– Jag vet inte riktigt hur pass tajta de är med varandra, säger Ronnie Jacobsson till TT.

Advokaterna säger att de tillsammans med sina klienter ska ta ställning till ett eventuellt överklagande av häktningsbesluten i nästa vecka.

Fakta: Greps i torsdags

• Polisen grep 30-åringen och 32-åringen i torsdags i Göteborg vid en insats som skedde med stöd av Nationella insatsstyrkan. De är misstänkta för terrorbrott genom mord i Syrien 2013. En 26-årig man misstänks för medhjälp till terrorbrott.

• Samtliga häktades i går av Göteborgs tingsrätt, misstänkta på sannolika skäl. 26-åringen häktades i sin frånvaro och söks av polisen. De är häktade med restriktioner på grund av de grova anklagelserna.

• De misstänka kommer från Göteborgstrakten och har tidigare dömts för mindre brott.

• 26-åringen fälldes för tre år sedan för skadegörelse till dagsböter.

• 30-åringen har bland annat dömts för att ha stulit en moped och för misshandel av en flicka i den grundskola han gick på. För fyra år sedan dömdes han för vapenbrott, innehav av en elpistol, och för brott mot knivlagen.

• 32-åringen ska ha hotat sin syster och hennes förre man i ett sms under 2003.

• Straffet för terrorbrott är fängelse, i minst fyra och högst arton år eller på livstid. Om brottet bedöms som mindre grovt är straffet fängelse i minst två och högst sex år.

Mest läst