Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Terrorhäktad bodde i Göteborg

Fyra män häktades på torsdagen misstänkta för att ha planerat ett terrordåd i Danmark. En av dem är Munir Awad, 29, som har bott i Göteborg.

Han flyttade från Halmstad till Rymdtorget i Bergsjön i juli 2007. Där bodde han fram till för ett år sedan. Då ändrade han co/adress igen, nu till en lägenhet i Rinkeby nordväst om de centrala delarna av Stockholm.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Under tiden han var skriven på Rymdtorget greps han som misstänkt terrorist i Pakistan. Han var där förra året tillsammans med hustrun Safia Benaouda (dotter till Helena Benaouda, ordförande i Sveriges muslimska råd), deras tvååriga son samt Mehdi Ghezali, svensken som hade suttit fängslad på den amerikanska Guantanamobasen.

Två år tidigare hade Munir Awad och hans då gravida hustru även gripits i Somalia, av kenyanska styrkor som samarbetade med amerikanska soldater. De hölls som fångar i över tre månader innan de blev släppta.

Munir Awad har hela tiden nekat till alla anklagelser och heller inte fällts för något brott. Han förnekar även att han skulle ha planerat ett terrordåd i Danmark.

Munir Awad greps i Köpenhamn på onsdagen. På torsdagen häktades han tillsammans med två andra män bosatta i Sverige och ska stanna i fängsligt förvar i fyra veckor, två av dem isolerade.

En fjärde misstänkt, en 26-årig man, släpptes på fri fot men är fortfarande misstänkt.

En femte man, 37 år gammal, greps i Stockholm på onsdagen med hjälp av polisens nationella insatsstyrka. Häktningsförhandlingen inleddes klockan 15 på torsdagen vid Attunda tingsrätt.

Chefsåklagaren Tomas Lindstrand, vid Åklagarkammaren för säkerhetsmål, begärde mannen häktad på sannolika skäl för förberedelse till terroristbrott. Han nekade, men rätten häktade honom på den högre misstankegraden.

Enligt den danska säkerhetspolisen PET, planerade männen, utrustade med automatvapen med 72 skarpa patroner och en pistol med 36 patroner, döda så många människor som möjligt på Jyllands-Postens redaktion, som en hämnd för publiceringen av Muhammedkarikatyrerna.

Förutom Munir Awad är de misstänkta:

o En 44-årig man, bosatt i Sverige, tunisisk medborgare. Kom från Sverige i hyrbil. Greps i en lägenhet i Köpenhamn. Häktad.

o En 30-årig man, svensk medborgare, oklart varifrån han kommer ursprungligen. Greps i lägenheten i Köpenhamn. Häktad.

o 37-åringen, svensk medborgare, med rötter i Tunisien. Greps i Stockholm. Förra året fängslaes han i Pakistan, men frigavs senare. Häktad.

o En 26-åring, irakisk asylsökande. Bor i Danmark. Greps i danska Greve. Släpptes på torsdagen, men är fortsatt misstänkt.

Vid häktningsförhandlingarna i Danmark sade åklagaren Lykke Sörensen:

- Männen har försökt destabilisera det danska samhällets struktur.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.