Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Terrorexperten: Rekryterarna jagar nya krigare i Göteborg

Det är vanligt att nya jihadister rekryteras genom sina vänner, enligt Magnus Norell, expert på terrorism och politiskt våld. Han uppger att det pågår en rekryteringskampanj i Göteborg.

– I ett svenskt sammanhang är det fler från Göteborg än från andra städer just nu. Det beror på att individer som rekryterar folk har varit aktiva i just Göteborg, säger han.

Att rikta in resurserna till en viss punkt som en stad eller stadsdelar i Göteborg kan vara en effektiv taktik, menar Magnus Norell, även om han vill framhålla att det ännu handlar om relativt få personer.

Information om jihad i Syrien sprids bland annat via sociala medier. Men det behövs också personer som förmedlar kontakten mellan stridande grupper och eventuella rekryter.

Även om bakgrunden och drivkrafterna kan variera mycket mellan olika individer finns det alltid en religiös dimension, menar han.

– I många fall där rekrytering har ägt rum har man riktat in sig på olika moskéer, där det har funnits radikala personer som har varit involverade, säger han.

I Storbritannien och Tyskland har rekrytering även skett genom universitet. Norell, som arbetar med den här frågan på European Foundation for Democracy i Bryssel, tror inte att det är lika aktuellt i Sverige. I stället är det vanligt att budskapet sprids inom kompiskretsar.

– Man låter det bli känt att det finns en person som är intresserad av att förmedla kontakter, och ”förresten har jag hört att han och han ska åka iväg”. Då sprider det sig självt, säger han.

De nära kopplingarna mellan flera av dem som har rest till Syrien kan tyda på att det är så det har gått till i Göteborg.

– Det förvånar mig inte, för det kan man se när man tittar på andra europeiska länder. Och det brukar vara väldigt effektivt.

Mest läst