Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Mirsad Bektasevic, Sykes kontor på Lindholmen och terrorexperten Magnus Sandelin (stora bilden).

Terrorexpert: ”Extremt allvarligt”

Journalisten och terrorexperten Magnus Sandelin är starkt kritisk mot Telenor efter GP:s avslöjande om att terrordömde Mirsad Bektasevic fått tillgång till tusentals personuppgifter om företagets kunder.

Magnus Sandelin har under flera år bevakat extrema grupper, bland annat jihadister. En av personerna han bevakat är just Mirsad Bektasevic som trots sin bakgrund fick jobb på Telenors kundtjänst.

– Min spontana tanke är att det här är extremt allvarligt. Det här är en person som dömts för väldigt allvarliga brott och som fortfarande inte lämnat sina åsikter. Han uttrycker öppet sina sympatier för al-Qaida och har försvarat terrorattackerna mot Charlie Hebdo. Att en sådan person får tillgång till en massa personuppgifter får inte förekomma, säger Magnus Sandelin.

Sandelin har följt Mirsad Bektasevic på sociala medier, framförallt Facebook. Enligt honom så ska Mirsad Bektasevic så sent som för något år sen ha skrivit öppet på Facebook om att han deltagit i strider i Syrien. Han ska då ha anslutit sig till Ahrar al-Sham, en jihadist-grupp med kopplingar till al-Qaida, enligt Sandelin.

Även terrorismforskaren Magnus Ranstorp har följt Mirsad Bektasevic på sociala medier medan han befunnit sig i Grekland.

Också han säger att Bektasevic varit öppen på nätet med vad han håller på med.

– Han triggade i gång den första danska terrorcellen, den så kallade Glostrupcellen. Hans bakgrund har varit al-Qaida och jag vet inte om hans senare stöd för IS är rökridåer, säger Magnus Ranstorp till TT.

Enligt Magnus Sandelin är det nu viktigt att Telenor verkligen utreder vad Bektasevic fått tillgång till och inte. Han menar att man utsatt sina kunder för en allvarlig fara – särskilt personer som kan vara måltavlor för personer med extrema jihadistiska åsikter.

– Personer med den här typen av extrema åsikter ska man inte underskatta. Det är väldigt viktigt att man håller på alla säkerhetsrutiner. För att ta ett exempel så är ju Lars Vilks en person som är extremt utsatt och förföljd av de här människorna. Skulle uppgifter till en sådan person finnas hos Telenor så är det fruktansvärt allvarligt. Det kan innebära direkt livsfara om Mirsad Bektasevic varit och sökt bland sådant, säger Magnus Sandelin och tillägger:

– De här säkerhetsbristerna riskerar ju att drabba även andra grupper. Det finns kvinnor som förföljs av sina före detta män. Sådana män ska kanske inte heller jobba och få tillgång till sådana känsliga uppgifter. Det är väldigt viktigt att sådant här fungerar. Det är en enormt stor miss av berörda företag som inte haft koll på det.

Mest läst