Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Terrordåd mot militär skakar Turkiet

  Turkiet har drabbats av ett svårt bombdåd i huvudstaden Ankaras hjärta. Många dödades och ännu fler skadades i en attack mot en buss med militärer nära parlamentet. President Recept Tayyip Erdogan lovar att hämnas.

  Enligt en talesman för den turkiska regeringen dog 28 människor, samtidigt som antalet skadade uppgick till 61, i den kraftiga explosionen i närheten av en militärförläggning. I området har flera högt uppsatta militärer sina bostäder.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Myndigheter slog tämligen snabbt fast att det handlade om ett terrordåd och Ankaras guvernör Mehmet Kiliclar sade att attacken riktats mot en kolonn av militärbussar.

  Nära Sveriges ambassad

  Attacken utfördes när kolonnen hade stannat vid ett trafikljus, uppger turkisk militär. Rökpelare steg över explosionsområdet och den kraftfulla smällen hördes över hela staden.

  Attentatsplatsen är i närheten av parlamentskvarteren. Det är även förhållandevis nära till Sveriges ambassad i Ankara, uppger Joakim Edvardsson vid utrikesdepartementets presstjänst.

  -Vår ambassad har följt händelsen sedan den skedde. Ambassaden fortsätter naturligtvis att ta reda på mer detaljer om vad som har hänt, säger han till TT.

  Enligt honom har ambassaden ännu så länge inga uppgifter om att någon svensk har drabbats.

  President Erdogan gick ut offentligt och sade att Turkiet skulle hämnas på gärningsmännen, och att kampen mot dessa krafter ska bli än mer bestämd.

  Samtidigt kan terrorattacken innebära att Erdogan och det styrande AKP befäster sin makt än mer.

  -Det ger utrymme för Erdogan att strama åt kontrollen i landet än mer och gå mot ett mer auktoritärt och kontrollerande samhälle, säger Hans-Ingvar Roth som är professor i mänskliga rättigheter vid Stockholms universitet och som nära följer utvecklingen i Turkiet. -Det är olyckligt för den lilla demokrati som finns kvar, fortsätter Roth vid en tidpunkt då ingen grupp hade tagit på sig attentatet.

  Misstankar

  I ett tidigt skede efter attentatet pekades kurdiska PKK ut som misstänkt för att ligga bakom dådet. Misstankar riktades även mot Islamiska staten (IS), som genomfört en rad attacker mot det turkiska samhället. Så sent som för en månad sedan drabbades ett känt turistområde i Istanbul av ett bombdåd, som IS tog på sig ansvaret för. Elva turister dog i den attacken.

  En talesperson för regeringen sade sent på onsdagen att man ännu inte vet vem som ligger bakom dådet.

  Som en följd av bombdådet i Ankara ställer den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu in en resa till Bryssel och toppmötet där.