Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

mb

Terror kan även drabba vår stad

Terrordådet mot köpcentret i Kenya är ett gott skäl till att prata mer om varför Sverige betraktas som ett högriskland.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Skrämmande berättelser och stadigt ökande dödssiffror. Terrordådet i Nairobi chockar omvärlden, inte minst som terroristerna tydligt haft även västerlänningar som mål. Men det finns fler skäl till att dådet känns obehagligt nära. Inte bara för att ett antal svenskar med nöd och näppe klarade livhanken. Inte bara för att någon radikaliserad svensk, rekryterad till just till terrororganisationen al-Shabaab, skulle kunna vara förövare.

Terrordådet mot köpcentret i Nairobi känns också nära för att något motsvarande skulle kunna hända här.

”Vi ska explodera en bomb i femman”. Så påstods telefonsamtalet på arabiska ha låtit, som en kvinna råkat höra 2010 och varskodde polisen om. Hotet togs på allvar. Allmänheten förvarnades och lördagsruschen uteblev.

Göteborg hade dock tur. Polisen hade agerat på ett falskt alarm. Efteråt blev det därför snabbt omfattande debatt om polisens överdrivna reaktion och ytterst olyckligt valda metoder vid ingripandet mot misstänkta.

Debatten mattades dock av när Stockholm, bara några månader senare, drabbades av ett misslyckat självmordsdåd. Hade självmordsbombaren fått bomberna att explodera som han ville, hade han tagit ett stort antal julhandlande stockholmares liv.

Det dådet var en av flera bidragande orsaker till de omfattande säkerhetsförberedelserna inför den amerikanska presidentens besök. Sverige betraktas som ett högriskland, och Säpo har en lista på ett par hundra våldsbejakande islamister som befinner sig i landet.

Enligt en färsk regeringsrapport från forskarna Magnus Ranstorp och Peder Hyllengren, Förebyggande av våldsbejakande extremism i tredjeland, beräknas bland annat ett trettiotal radikaliserade yngre svenskar ha rekryterats till al-Shabaab.

Rapporten beskriver också hur radikala personer, i samband med upplopp i förorter, passat på att utnyttja tillfället i rekryteringssyfte för att främja religiös extremism. Det kan handla om att de har försökt att provocera polisen och sen försökt övertyga ungdomar om den radikala vägen och målat upp hur förtyckta muslimer är.

Att unga män från Sverige åker utomlands för att träna och strida med islamistiska extremistgrupper är ett hot också mot säkerheten i vårt land. Tidigare riktades viss uppmärksamhet mot al-Qaida-anknutna al-Shabaabs rekryteringsansträngningar och personkopplingar till Sverige. Nu ligger mycket fokus på al-Qaidaveteranerna från Syrien. Säpo anser att det finns en risk för att de skall återvända för att utföra terrordåd i Sverige, eller inspirera till sådana.

Dessa säkerhetshot måste vi, i seriös och sansad ton, diskutera och bemöta. Att poliser med specialkompetens bedömer Sverige är tacksamt att vistas i för extremistiska grupperingar för att samhället har en medioker tillsyn av dessa grupper, är inte tillfredsställande.

GP 23/9 -13

Mest läst