Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Agneta Österlunds lilla Wilma råkade äta upp en amfetamintablett under kvällspromenaden. Nu har hon fått behandling på Blå Stjärnan och mår bra igen.

Terriern Wilma förgiftad på promenaden

Sexåriga west highland white terriern Wilma fick i sig amfetamin under kvällspromenaden i centrala Göteborg. Hon kräktes, blev hyperstressad och okontaktbar, men överlevde.

Efter två oroliga dagar kunde matte Agneta Österlund på tisdagseftermiddagen hämta sin hund igen på Blå Stjärnans djursjukhus.

- Man är så kär i henne så det är löjligt, sa en lättad matte efter att ha fått krama och pussa Wilma som hoppade och skrek av glädje.

Familjen Österlund och Wilma bor på Postgatan i centrala Göteborg och stamrastställena är grönytorna runt Kronhuset, Tyska kyrkan och Domkyrkan

Vid 23-tiden i söndagskväll rastades Wilma i "Tyska parken".

- Det är många hundägare som brukar gå dit. Men där är mörkt och vad Wilma gjorde mer än nosade i buskarna var inte möjligt att se.

Ett par timmar senare började Wilma kräkas. Hon blev allt sämre under natten. Hon satt i ett hörn och skakade och var helt omöjlig att få kontakt med.

- Jag trodde att hon fått en stroke, säger Agneta Österlund.

Giftprover visade på amfetamin

Klockan åtta på måndagsmorgonen togs Wilma in på Blå Stjärnan. Giftprover som togs visade att hon hade amfetamin i urinen.

- Testet visar bara att det finns amfetamin, inte hur mycket, säger veterinär Torunn Schiefloe och tillägger att det inte är första gången man hittar ämnet hos förgiftade hundar, även om det inte är så vanligt.

- Hundar hittar tappade tabletter som de äter, förklarar hon.

Agneta Österlund har, efter det chockartade beskedet om amfetaminförgiftning, haft kontakt med en narkotikaspanare, och fått veta att amfetamintabletter luktar gott, ungefär som parfym.

- Wilma äter det mesta hon kan hitta. Hon brukar till och med försöka gnaga i sig gamla tuggummin hon hittar på gatan.

Stirrig och konstig

Wilma lades in på måndagsmorgonen, fick dropp för att späda ut giftet och snabbare driva ut det ur kroppen, samt lugnande för att hon skulle slippa stressen.

- Hon var väldigt stirrig och konstig när hon kom in, säger veterinär Torunn Schiefloe men tillägger:

- Nu mår hon väldigt bra. Hon svarade snabbt på behandlingen.

Torunn Schiefloe tror att Wilma skulle ha klarat sig även utan dropp, men hon hade mått dåligt längre tid.

Aktivt kol kan hjälpa

Hon råder djurägare som misstänker förgiftning att ringa och rådfråga veterinär och därefter snabbt ta sig till veterinären.

- Aktivt kol som finns att köpa på apoteket tar upp många sorters ämnen. Man kan pröva med det om man har långt till veterinär. Det kan inte göra någon skada. Men vad det har för effekt på, exempelvis, amfetamin är oklart.

Jourtelefonen på Blå Stjärnans djursjukhus är öppen dygnet runt och har telefonnummer 031-653535.

Kärt återseende

För Agneta Österlund blev det ett oroligt dygn innan hon på tisdagen fick veta att Wilma skulle klara sig utan men och att hon skulle få komma hem.

GP var med när Wilma släpptes ur buren. Det är svårt att säga vem som var gladast.

- Tack för att ni finns, sa Agneta Österlund med adress till alla på djursjukhuset.

8 200 kronor gick notan på för Wilmas vistelse och behandling.

- Det betalar man ju. Det viktigaste är att Wilma klarade sig, sa Agneta Österlund innan hon gick mot busshållplatsen med Wilma som ivrigt drog i kopplet och viftade på svansen.

Bild - 2
Agneta Österlunds lilla Wilma råkade äta upp en amfetamintablett under kvällspromenaden. Nu har hon fått behandling på Blå Stjärnan och mår bra igen.
Mest läst