Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

”Tepåsarna” går till attack

Ta Tea Party-rörelsen på allvar. Det är den viktigaste lärdomen av kongressvalet. Och det är inte bara demokraterna som får se upp. Republikanerna hotas av splittring – eller av att helt tas över av ”tepåsarna”, skriver GP:s Britt-Marie Mattsson.

Tonläget i årets amerikanska val har varit det mest uppjagade, oförskämda, obehagliga och ideologiskt laddade i modern tid. Det finns övergrepp både från höger och vänster men där Tea Party-rörelsen är på banan har hämningarna fullständigt släppt.

Rörelsens stjärna Sarah Palin vägrar att tala med andra journalister än de som representerar den konservativa tv-kanalen Fox, där hon också får betalt för att medverka.

Av misstag råkade hon prata i tv-kanalen CNN:s mikrofon efter ett framträdande och sade då att det republikanska partiet är slut om det inte omfamnar Tea Party-rörelsens idéer om minskat statligt inflytande, sänkta skatter, avskaffad hälsovårdsreform och nedmontering av en del av det sociala välfärdssystemet.

Palins beslut att brännmärka journalister har fångats upp av rörelsens senatskandidat Sharron Angle i Nevada som konsekvent vägrar att svara på frågor annat än i några tv-debatter och som har uteslutit tv-kanaler från sin valvaka.

Stampade på liggande kvinna

I Alaska är det också fullt krig mellan Palin-stödde senatskandidaten Joe Miller och medierna. Millers kampanjfolk satte handklovar på en reporter som försökte ställa frågor.

Miller slog i det republikanska primärvalet den sittande senatorn Linda Murkowski som beslutade att ställa upp som så kallad ”write in” och alltså måste skrivas in manuellt på valsedlarna. Inte lätt med ett namn som Murkowski – en bokstav fel och valsedeln kan ogiltigförklaras.

I Delaware har Tea Party-kandidaten Christine O’Donnell – som i tv-reklam försäkrat att hon inte är en häxa – slutat att svara på journalisters frågor. Rand Paul i Kentucky svarar inte heller men låter sin stab framhålla att det är oförskämt av demokraterna att sända tv-reklam med bilder från ett valmöte där en av Pauls aktivister stampade på en kvinna som fällts ned i rännstenen.

Palins stjärna stiger

Tea Party-rörelsen ignorerades av både republikanerna och demokraterna när den tog fart som en gräsrotsprotest mot sjukvårdsreformen sommaren 2009. Samtidigt fångades den upp av den konservative tv -programledaren Glenn Beck och av Sarah Palin när hon i förtid lämnade guvernörsposten i Alaska.

Palin beskrevs som politiskt förbrukad efter sin korta tid i det nationella rampljuset som vicepresidentkandidat till John McCain.Men med Tea Party-folket i ryggen har Sarah Palin förvandlats till den konservativa rörelsens banérförare.

Risken för republikanerna är överhängande att rörelsen tar över initiativet efter kongressvalet i dag. 

Torpeden rycker ut

Partiets ”hit man” Karl Rove har tagit på sig uppdraget att förringa Tea Party-kandidaterna och särskilt Sarah Palin som han säger saknar den finess och det allvar som han anser att republikanerna står för.

Möjligheten finns att Tea Party -rörelsens nya ledamöter och senatorer mals ner när de möter verkligheten i kongressen, där kampanjpolitiken fungerar betydligt sämre än ute på valfältet. I senaten kan det bli 7–8 som har stöd av rörelsen och i representanthuset ett 30-tal.

Men risken för republikanerna är att det blir Tea Party-folket som fortsätter att behålla initiativet med enkla lösningar på svåra problem i en tid av ekonomisk kris, arbetslöshet och vräkningar.

Den kristna högern återfinns delvis inom Tea Party-rörelsen men budskapet har inte någon stark religiös prägel. Huvudfrågan är istället statens roll gentemot enskilda medborgare.

Kan gynna presidenten

Om republikanerna lyckas manövrera ut ytterligheterna i Tea Party-rörelsen och får den att samlas bakom en mer moderat kandidat kan de ha en möjlighet att besegra Barack Obama 2012. Om republikanerna däremot klyvs och Tea Party-rörelsen bildar ett tredje parti blir det bekymmer.

Demokraterna ser Tea Party -rörelsen som en fara som underminerar Barack Obama men också som en möjlighet att splittra republikanerna för långt tid framöver.

Obama behöver bara sin solida bas bakom sig om han har två motståndare som delar på samma väljargrupper. Det var så som Bill Clinton vann 1992 när Ross Perot kom in som tredje kandidat.

Tiden är över när Tea Party-folket kunde ignoreras. Över 25 procent uttalar i opinionsmätningar någon form av stöd för rörelsen.

Britt-Marie Mattsson.jpg

Tea Party-rörelsen grundades i fjol. Till dess framträdande profiler hör förre vicepresidentkandidaten Sarah Palin och den konservative programledaren Glenn Beck.

Rörelsen beskriver sig själv som en icke-partipolitisk gräsrotsrörelse med över 1 000 lokala grupper. Majoriteten är vit, konservativ och missnöjd med president Barack Obamas politik.

De tror på ansvarsfull beskattning, mer begränsad makt för regering och stat samt den fria marknaden. Värdegrunden bygger på dokument som den amerikanska självständighetsförklaringen och USA:s konstitution.

Namnet är hämtat från The Boston Tea Party – amerikanernas skatterevolt mot britterna 1773, då skeppslaster med teblad vräktes i vattnet i Bostons hamn. (TT)

Mest läst