Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Alice_Teodorescu_WEBBKRONIKA_1766003_1024 x 683 standard_1885627_1810345_1024 x 683 standard_1930855

Teodorescu: Vad är principerna värda, Löfven?

Regeringens helomvändning i migrationspolitiken väcker frågor kring politikernas syn på principer och värderingar.

I mitten av 90-talet sändes ett TV-program som hette "Förlåt mig", i vilket de medverkande offentligt bad om ursäkt på bästa sändningstid. Efter söndagskvällens upplaga av Agenda, där statsminister Stefan Löfven intervjuades om flyktingkrisen, är tiden inne för en ny omgång av 90-talsprogrammet. Fast nu under namnet "Förlåt mig - politikerversionen". Det kan nämligen inte fortsätta på det här viset. Regeringen med sin trojanska häst, "oppositionspartiet" Miljöpartiet, är på god väg att fördärva trovärdigheten för regeringen i ett läge när Sverige och EU befinner sig på krisens rand.

Mot denna bakgrund gjorde Agendas Anna Hedenmo helt rätt när hon pressade Löfven hårt ifråga om regeringens helomvändning i migrationspolitiken. En positionsförflyttning som bland annat innebär att Sverige från och med maj månad har EU:s mest restriktiva lagstiftning för anhöriginvandring. På frågan om Stefan Löfven kan förstå att människor har svårt att hänga med i u-svängen - sedan septembertalet på Medborgarplatsen där han gjorde gällande att "Mitt Europa bygger inte murar", till genomförandet av en migrationspolitik på EU:s miniminivå - svarade han: "Det finns de som tycker att vi gjort för mycket för snabbt och de som anser att vi gjort för lite under för lång tid. Jag anser att vi gjorde det som behövde göras".

Anna Hedenmo framhärdade och påtalade: "Den som förr talade om volymer eller ställde välfärd mot flyktingmottagande blev väldigt hårt kritiserade av er socialdemokrater. I dag är det din egen retorik", varpå en märkbart besvärad statsminister svarade: "När det kommer 163 000 människor till Sverige som det gjorde under 2015 är läget ett helt annat. Det är dubbelt så många som Sverige någonsin har tagit emot. Då står jag upp för den svenska välfärden."

Det har på senare tid från regeringens håll, liksom från oppositionen som i högsta grad är medansvarig, blivit populärt att försvara de senaste månadernas senfärdiga, och därmed panikbetonade åtstramningar med argumentet att ingen hade kunnat förutse höstens utveckling. Nåja, för det första kunde den som ville visst förutse den, vilket många gjorde och hånades för. Också diskussionen om förutsättningarna för en nästintill oreglerad invandring till en generös välfärdsstat, i en värld fylld av misär, krig och förtryck - också kallad för "volymdebatten" - hade kunnat föras i god tid ur ett hypotetiskt perspektiv. Dåvarande migrationsminister Tobias Billström (M) försökte vilket resulterade i grova anklagelser från Stefan Löfven och en offentlig tillrättavisning av Fredrik Reinfeldt.

Så hur har denna utveckling kunnat fortgå? Sannolikt ligger svaret i den samtida politikens oförmåga – eller ovilja – att agera proaktivt. Detta "systemfel" leder till att politiker, oavsett partitillhörighet, enbart vågar genomföra obekväma, men nödvändiga reformer, när problemet redan är ett faktum. Men det finns ytterligare en dimension som handlar om synen på principer, en syn som tycks lånad av Groucho Marx: "Jag håller hårt på mina principer". Men om de inte passar er så har jag andra". Om Löfvens princip är att hans Europa inte bygger murar, att man inte kan tala om människor som volymer för att det strider mot principen om alla människors lika värde, borde det väl inte spela någon roll om det kommer fem eller fem miljoner flyktingar till Sverige?

Mest läst