Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Alice_Teodorescu_WEBBKRONIKA_1766003_1024 x 683 standard_1885627_1810345_1024 x 683 standard_1930855

Teodorescu: Politik i takt med väljarna

LEDARE: Om omsvängningen av migrationspolitiken leder till bättre opinionssiffor för regeringen återstår att se, skriver Alice Teodorescu.

Nästan 70 procent av de svenska väljarna anser att regeringens mer restriktiva migrationspolitik är bra, enligt en undersökning gjord av Novus på uppdrag av SVT Nyheter (20/3).

Bara 22 procent av de tillfrågade anser att regeringens förslag är ganska eller mycket dåliga.

Skärpningarna innebär bland annat att tillfälliga uppehållstillstånd på 1-3 år ska gälla som huvudregel, i stället för dagens permanenta uppehållstillstånd.

Men också att möjligheterna till anhöriginvandring begränsas och att försörjningskraven skärps.

I veckan kommer regeringen presentera sitt sammanhängande förslag, som aviserades i slutet av förra året, för Lagrådet som ska bedöma det utifrån ett juridiskt perspektiv. De nya asylreglerna kommer att behandlas i riksdagen under våren. En eventuell lag är tänkt att gälla i tre år.

Slutsatserna av mätningen är flera: dels att förslagen väcker mer kritik inom den rödgröna regeringen som lagt fram dem än bland väljarna i gemen, dels att bara den som inte förstått uppgången för SD kan förvånas över väljarnas översvallande dom.

Detta förklarar i sin tur varför järnrörsskandaler och mediala kampanjer med syfte att stigmatisera partiet inte vunnit några större framgångar.

Väljarna har helt enkelt inte dragits till SD för partiets förträfflighets skull, utan för att det under lång tid haft monopol på en stramare linje i migrationsfrågan. Det är inte svårare än så, faktiskt.

Om regeringens omläggning av politiken, i linje med väljarnas uppfattning på migrationsområdet, resulterar i bättre opinionssiffror för regeringen återstår emellertid att se. Det finns viss risk för att de väljare som redan lämnat Socialdemokraterna och Moderaterna snarare betraktar åtstramningarna med viss skadeglädje och att SD:s valkampanj år 2018 kommer tituleras ”Vad var det vi sade?”.

Mest läst