Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

105879h1024.jpg
Khadija Ismayilova.

Teliaavslöjare kan få hårt straff

Den prisbelönta journalisten Khadija Ismayilova greps sedan hon avslöjat att Telia Soneras partner i Azerbajdzjan har band till presidentfamiljen. Den nya granskningen från SVT, TT och OCCRP tar vid där hennes slutade.

När den 38-åriga regimkritikern i häktet får höra om det nya avslöjandet drar hon slutsatsen att det låga priset på statens andel hade som syfte att gynna presidentfamiljen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Nu tycks de inte ens ha betalat för aktierna, det är en uppenbar muta", skriver Ismayilova i en kommentar. Hon kallar affären en "skam för Sverige".

Uppmärksamhet

Ju mer uppmärksamhet om hennes öde, och ju fler granskningar av korruptionen i hemlandet, desto bättre, anser Ismayilova, som häktades i december. "Jag lovar fler granskningar under 2015. Visst, det har ett pris, men det är det värt!", skrev hon i en text från sin cell, publicerad i The Washington Post i februari.

Ismayilova visade att den schweiziske advokaten Olivier Mestelan, via bolag i Panama, företräder Telias partner. Han driver i sin tur företag med presidentdöttrarna Leyla och Arzu Aliyeva.

Ismayilova är verksam vid den korruptionsgranskande gruppen OCCRP. Dess svar på häktningen är att granska Aliyev-regimen ännu mer. Hon greps misstänkt för att ha förmått en kollega att försöka ta sitt liv. Därefter har fler brottsrubriceringar tillkommit, som förtal. Hon riskerar tolv års fängelse.

Leder till Alyev

Människorättsorganisationer anser att Ismayilova låstes in på grund av sin rapportering. Hon nekar till anklagelserna.

-Hon fick frågan en gång varför hon granskar familjen Aliyev. Hon svarade väldigt bra: "Jag granskar inte familjen Aliyev, jag granskar korruption. Problemet är bara att alla trådar leder till familjen Aliyev", säger Robert Hårdh, chef för människorättsorganisationen Civil Rights Defenders.

Ismayilova har smutskastats förr. 2012 spreds intima bilder på henne, tagna med dold kamera i hennes hem.

Telia har inte kommenterat hennes gripande med motiveringen att man inte uttalar sig om enskilda fall.

38 år.

Grävande journalist från Azerbajdzjan.

Verksam vid den internationella, mutgranskande organisationen The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) och Radio Free Europe/Radio Liberty.

Känd för sin rapportering om korruption i hemlandet. Ett avslöjande, från juli 2014, visar hur Telia Soneras lokala partner har band till presidentfamiljen.

Sitter häktad i december 2014 för en rad brott, som enligt människorättsorganisationer är politiskt motiverade.

Fick i april i år fick den svenska Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne.

Mest läst