Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Telia-huset i Gårda utrymt

En spricka i konstruktionen upptäcktes på måndagsmorgonen i Telia Soneras kontorshus i Gårda. Hela D-byggnaden utrymdes.

De anställda utrymde alla fem våningarna på kontorsfastigheten på Johan Willins gata 6-8 sedan en stor spricka upptäckts i konstruktionen. Byggnaden inrymmer Telia Soneras kontor och 400 Telia-anställda fick gå hem.

– Det var en stor glipa mellan golv och vägg på säkert en fem-sex centimeter som inte fanns där i fredags. Det syns inget utifrån men vad jag förstår ser det likadant ut på flera våningsplan, berättar en av de anställda.

- Anställda har berättat att det knakade i fasaden, säger Svante Carlsson, räddningsledare på platsen. Han har fått uppgifter från företaget att taket på byggnaden har skottats och hållits fritt från is.

Under förmiddagen inspekterades huset av Stadsbyggnadskontoret, byggherren Skanska, räddningsledaren och företagets fastighetsansvariga.

- Det visade sig att infästningen mellan huset och en glasväggen har släppt. Under eftermiddagen ska infästningarna säkras med bultar och spännband och sedan är det fritt fram att använda fastigheten igen. Det finns ingen risk att det rasar, säger Per- Lennart Berg, presstalesman på Skanska.

Orsaken till att infästningarna inte hållit på fastigheten som är byggd 2004 är enligt Per-Lennart Berg inte klarlagt ännu. Det ska att utredas framöver.

- Vad jag förstår ska det vara en viss rörelse i den här typen av fasad, men här har uppenbarligen något blivit fel.

- Vi räknar med att vi åtminstone delvis ska kunna jobba normalt i den här byggnaden.

- Jag har flyktigt i dag hört att någon tidigare skulle ha reagerat på att fasaden rört sig, säger Hans G Larsson, informatör på Telia Sonera:.

Polis och räddningstjänst spärrade på förmiddagen av gatan utanför byggnaden och många anställda dröjde sig kvar utanför.

– Vi har fått besked av våra chefer att vi ska åka hem och i den mån vi kan, jobba hemifrån i dag och i morgon. En del uppgifter får personal på andra kontor ta hand om tills vidare.

Mest läst