Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Forskningsminister Jan Björklund (FP) ackompanjerades av Kungsbackas kommunalråd Eva Borg (S), Per Ödman (M) och Ulrika Landergren (FP) som fick se hur det nya teleskopet såg ut inuti.

Teleskop i världsklass invigt

Hur bildas galaxer? Finns det liv i andra delar av universum? Det hoppas forskare att Onsala rymdobservatoriums nya teleskop ska ge svar på.

På måndagen invigdes det största teleskopet som byggts i Sverige på 35 år. Under högtidliga former samlades inte bara Sveriges rymdforskarelit på Råö, det stora dragplåstret dagen till ära var forskningsminister Jan Björklund (FP).

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Teleskopet är viktigt för anläggningen och jag är mycket stolt över att få inviga det. Det har också med grundläggande existentiella frågor att göra. Om universums uppkomst och vad som mer kan dölja sig därute, säger Jan Björklund.

Teleskopet är en del av Lofar, världens största radioteleskop med flera stationer runt om i världen. Via en superdator i nederländska Groningen länkas information från övriga enheter samman och kan ge information om miljarder ljusår ut i rymden, några hundra miljoner år efter Big Bang. Man önskar bland annat upptäcka spår av de vätgasmoln som fyllde universum för 13 miljarder år sedan. Information som i sin tur kan ge svar på varför universum ser ut som det gör.

– Det öppnar det nu sista outforskade området i universum. Det här är avancerad signalbehandling, komplex mjukvara och förhållandevis enkel mekanik, säger Göran Östling, professor i astronomi vid Stockholms universitet.

Forskarna har nu inte bara större möjligheter att studera universums tidiga historia. Man vill också upptäcka nya himlakroppar, undersöka svarta hål och leta efter planeter runt andra stjärnor.

Hans Olofsson, professor vid Chalmers och föreståndare för Onsala rymdobservatorium, tror att det nya teleskopet kommer att köras i mellan tio till 15 år. Sedan är det dags för nästa superteleskop att ta vid.

– Square kilometre array (SKA) kommer att vara större och ännu mer komplicerat. Det ska vara klart 2024 och kommer att placeras i Australien eller Sydafrika, säger Hans Olofsson.

Många är de som söker svar på existentiella frågor. Så även forskningsministern.

– Det är många frågor som är spännande. Som vad fanns innan jorden och solsystemet uppkom och om det finns liv i andra delar av universum, säger Jan Björklund.

Är en av 47 delar av Lofar, världens största radioteleskop. 40 enheter finns i Nederländerna, fem i Tyskland och en i Frankrike.

Har kostat sammanlagt 500 miljoner kronor att bygga.

Delen i Onsala består av två antennfält på marken och har kostat tio miljoner kronor och har finansierats av Vetenskapsrådet.

Mängden data som skickas in i systemet per dygn motsvarar 7 000 dvd-filmer.

Mest läst