Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Teddy Lucic på hemmaplan

FOTBOLL: Efter VM nästa sommar slutar Teddy Lucic i landslaget. Kontraktet med Häcken blir troligen hans sista. GP träffade mittbacken där allt började, på Bjurslättsplan på Hisingen. På lördag möter han sin pappas hemland Kroatien i Zagreb.
Teddy Lucic pappa är kroat och heter Kreso. Själv hade Teddy jugoslaviskt pass fram tills han var 17 år. Därför spelade han aldrig för ett svenskt pojk- eller juniorlandslag. Det var aldrig aktuellt att välja spel för Jugoslavien.
- Jag hade inte velat, även om de hade frågat, säger Teddy i dag.
Kreso är nästan alltid på plats när Teddy tränar med Häcken. Han flyttade till Sverige 1966 och var själv en duktig fotbollsspelare. 1971 erbjöds Kreso att spela fotboll med allsvenska Halmstads BK, men tackade nej.
- Jag tyckte att jag var för gammal. Jag var 27 år. Jag var som bäst när jag kom till Sverige, men då kunde jag inte språket. Och kom därför inte med i samhället. Första tiden spelade jag i Velebit, sedan i Väster och så i Croatia.
Hade Kreso tackat ja till HBK kunde sonen Teddy Lucic lika gärna varit Halmstadsbo.

TEDDYS FOTBOLLSKARRIÄR startade på en grusplätt bredvid Bjurslättsskolan på Hisingen, endast 500 meter från Fjärdingsplan där BK Häcken har sin träningsanläggning. För 26 år sedan. Det är dit GP tar Teddy.
Barnen på Bjurslättsskolan har lunchrast. Ingen tar notis av landslagets snaggade mittback. Inte till en början. Senare på dagen tas Teddy Lucic ut i landslagstruppen för 76:e gången. Nu uppmärksammas han av en tioårig kille som heter Hussein.
- Är det Teddy Lucic? frågar han oss.
Teddy vrider på sig och hoppas att han inte skall sprida uppgiften vidare till kompisarna som sparkar på en boll en bit längre bort på den yta där Teddy själv startade sin karriär.
En stund senare kommer Hussein tillbaka med en läderkula under armen. Han ber Teddy trixa, men Teddy säger att han har ont i benet. I stället jonglerar tioåringen med bollen en stund.
- De är otroliga nuförtiden. Jag hatar att trixa, säger Teddy.
Kreso Lucic minns Teddys första stapplande fotbollssteg.
- Han var lite blyg när han började. Som i dag. Det tog ett tag innan han kom med i gänget. Han var inget speciellt de första åren, säger pappa Kreso.
Rådet från pappa var enkelt.
- Egna lagar skall man inte ha med sig. Lyssna på tränarna. Hans första har jag för mig hette Jörgen Olsson. Ett tag spelade Teddy med sex lag samtidigt.
Glädjen har alltid varit Teddys drivkraft som spelare.
- Det var kul, redan från början. Sedan har jag tagit ett kliv i taget. Farsan såg vad jag klarade av. Jag var väl ingen världsmästare i början direkt.
Under en stillsam promenad förbi Fjärdingsplan och längs med Lantmätaregatan ut mot Hjalmar Brantingsgatan talar Teddy om de första åren.
- Jag hade chansen att gå från Lundby till Blåvitt direkt, även om det inte var A-laget. När jag sedan gick till Frölunda hörde inte IFK av sig. Då stod det och vägde mellan Häcken och Frölunda. Båda lagen hade bra backar, så det kunde lika gärna ha blivit Häcken direkt.
När Teddy Lucic kom till Häcken i december förra året var han i väldigt dålig fysisk form. Det fanns egentligen ingen i truppen som var sämre tränad.
- Jag var totalt otränad. Jag hade inte varit ledig på flera år och sa till dem att jag måste vara ledig. Det var därför.

FÖR TEDDY LUCIC är hemma Biskopsgården. Där är han uppväxt och där bor hans föräldrar i dag.
Besöken i Kroatien och Murvica utanför Zadar är få nuförtiden. Teddy Lucic är sällan ledig på somrarna och på vintern är det kallt även i Kroatien.
- Jag har säkert varit där 15 gånger. Vi åkte alltid dit på somrarna. Men nu är det tolv-tretton år sedan.
Teddys pappa Kreso har två bröder och en syster. Ingen av dem är bosatt i Kroatien numer, men de förlägger stora delar av det varma halvåret i Murvica, intill Adriatiska havet.
Det sägs att Zlatan Ibrahimovic mamma Julka som också är från Kroatien länge känt till släkten Lucic.
- Hon kommer också från Zadar. Jag kände till Zlatan när han flyttades upp i Malmös A-lag. Vi pratar inte så där jättemycket om det, kanske om att han har varit på semester därnere, säger Teddy.
På senare år har Teddy Lucic oftare besökt mamma Annis barndomstrakter i sydöstra Finland. Lappeenranta gränsar till Ryssland. Där bor hans morbror.
- Vi var där i julas och skall dit på nyår i år.
Familjen är viktig för Teddy Lucic.
- Utan den hade man inte varit här i dag. Morsan, farsan, sôrran. I de yngre åren var det körningar, hämtningar och lämningar. Och råd. Det man har, har man dem att tacka för allt. Nu är det tjejen. De fyra, säger Teddy om blir för en stund sentimental.
- Även om vi har förlorat med 5-0 har morsan och sôrran (Mariana) alltid sagt bra. Pappa har varit mer fotbollsteknisk i sina kommentarer. De vill inte såra en.
Vilka är din största supportrar?
- Familjen. Kompisarna. Jag har två kompisar, Jarkko Oinonen och Edgar Batista, som jag pratar med nästan varje dag. Vi spelade ihop i Lundby. Och gick i Sjumilaskolan samtidigt. Vi umgås. Kollar nån match, även om tv:n kanske bara står på.
Tillsammans med Edgar har Teddy Lucic börjat spela golf. Satsningen på trav har kommit av sig.
- Jag var ute hos Veijo (Heiskanen) i våras, men har inte hunnit med det. Var inte på Åby mer än tre gånger i våras.
I torsdags tog Teddy Lucic ut en V5:a på Åby för Häckens A-lag.
- Det gick som vanligt. Kasst, berättade Teddy i går.

TEDDY LUCIC LANDSLAGSDEBUTERADE mot Brasilien i för-EM i England 1995. Redan ett år tidigare slog hans pojkdröm in. Uttagen i VM-truppen, i allra sista stund, när Janne Eriksson skadades. Från bronslaget 1994 återstår bara Henrik Larsson och Teddy Lucic i dagens landslagstrupp. Även Håkan Mild spelar fortfarande, om än inte i landslagsdräkt.
- Allt. Från första till sista minut, svarar Teddy på frågan om vilket hans tydligaste minne från USA är.
- Det var svårt att på förhand tänka sig in i hur stort ett VM är. Jag hade inte varit på så stora matcher. Jag satt på avbytarbänken och kollade på folk, visste att jag nog inte skulle få spela. Både "Nisse" (Mikael Nilsson) och "Bubba" (Magnus Erlingmark) var före mig.
Vad lärde du dig?
- Jag var hur nervös som helst när jag landade i USA och hade ingen erfarenhet av media. Det var väl mest det. Alla frågor. Och så träningarna, det uppskruvade tempot.
Teddy Lucic låg hemma i pojkrummet och sov när telefonen ringde den där junidagen för drygt elva år sedan. Fortfarande i dag säger Teddy att han trodde att det var ett skämt.
- Det var snabba ryck. Jag fick knappt med mig nånting. Tusen kronor som skulle räcka hela VM. De satte in på mitt konto hemifrån sedan.
VM-bonusen var välkommen. Teddy kommer inte ihåg summan, men minns att han tvingades dela sin del med Janne Eriksson - som inte varit med i USA.
Var inte det lite märkligt?
- Det tyckte jag också. Det kändes konstigt att dela. Patrik Andersson (senare landslagskapten) tyckte också att det var konstigt, säger Teddy i dag.

VM-KVALET MOT KROATIEN blir troligen Teddy Lucics allra sista mästerskapkval på bortaplan. Längre än till VM i Tyskland sträcker sig inte Teddys landslagsplaner. Treårskontraktet med Häcken blir troligen hans sista. Det löper ut hösten 2007.
- Jag har spelat i landslaget i elva år. Jag är 35 år nästa mästerskap. Resandet tar lång tid. Och man känner sig mer sliten. När man var 19-20 år kunde man spela fyra matcher i veckan. Nu är jag trött i två, tre dagar efter en match.
Teddy Lucic känner alla spelare i det kroatiska laget.
De vet vem han är.
När lagen möttes på Ullevi förra året kom de kroatiska spelarna fram till Teddy och bad honom lugna ned de mest hetlevrade svenska spelarna under matchens gång. Ändå säger Teddy att han inte känner något speciellt inför att möta just Kroatien.
- När matchen börjar vill man vinna. Det spelar ingen roll vem som står på andra sidan. Det kunde lika gärna varit farsan och mina kusiner.

TEDDY LUCIC ÄR LUGNET personifierad. Det är ytterst sällan han brusar upp, för att inte säga aldrig. Det finns en sak som kan få honom stressad.
- När jag är ensam med barnen. Helst skall det vara lugnt hela tiden.
Äldsta dottern heter Nadine och är två och ett halvt år. Isabelle föddes i våras och är fyra månader. När Teddy är ensam med barnen åker de till Slottsskogen och spelar fotboll och matar fåglarna.
Sambon Sanne träffade Teddy för tolv år sedan. Sanne bodde i Partille och var kompis med Teddys kompis syster. Det var så Teddy och Sanne träffades.
Teddys mamma är finska och heter Anni. Teddy säger att han har präglats mer av sitt finska blod än det kroatiska.
- Kroaterna kan vara på gränsen till lata. Jag är inte särskilt temprementsfull som är typiskt kroatiskt. Fotbollsmässigt har väl inga finska sidor tagit överhanden.
Din syn på era chanser i VM?
- Om vi går dit och man får vara med menar du. Stora. Vi har varit nära den exklusiva skaran två mästerskap i rad. Vi har en bra chans att prestera, men kan också få tre superlag i gruppen.
Vad krävs för att gå till final?
- Du måste ha flyt. Alla lag som går till final har flyt någonstans på vägen. Det har fattats oss två gånger i rad, dels mot Senegal i VM och senast mot Holland i EM. Även Grekland och Portugal hade flyt senast. Jag blir inte förvånad om vi går till semifinal. Vissa, som Zlatan, är riktigt positiva, och tror att vi kan vinna.

TOMMY SVENSSON FATTADE tycke för Teddy Lucic redan första gången han såg honom i en JSM-final mot Djurgården i Sävsjö.
Vad tänkte du då?
- Det här är en kille som kommer att bli bra. Han gör det han skall. Kanske kunde man ha önskat att han hade haft lite mer "jävla anamma".
GP frågar Tommy Svensson vem av spelarna från 94-laget han tror fortsätter spela allra längst. "Henke" eller Teddy? Svensson svarar med en fråga.
- Hur gammal är Teddy? 73:a - och Henke 71:a. Då blir det väl Teddy.
Pappa Kreso har följt hela Teddys karriär på nära håll. Under tiden i Blåvitt åkte han även på bortamatcherna.
Vad tycker du om hans karriär?
- Vi tycker att han är okej. Han har nått dit han ville. Man kan inte komma så mycket längre. Han har spelat i allsvenskan, landslaget och varit proffs - även om det inte gick så bra i Tyskland.
- Man skall inte flyga högt upp, ramlar man gör det ont. Jag tycker att Teddy skall spela så som tränaren kräver av honom. Han är aldrig någon stjärna, men heller aldrig därnere. Teddy är Teddy.
Precis som Zlatan är Zlatan?
- Ja.
Fakta

Teddy Lucic

Född: I Biskopsgården 15 april 1973.
Bor: Lägenhet på Linnégatan i Göteborg.
Familj: Sambo Sanne och barnen Nadine och Isabelle.
Klubbar: Lundby IF, Västra Frölunda IF, IFK Göteborg, Bologna, AIK, Leeds, Bayer Leverkusen, BK Häcken.
Landskamper: 75 A. 2 VM-slutspel (94, 02), 2 EM-slutspel (00, 04).
Teddy som...
... vänsterback: 28 matcher, 15 segrar, 9 oavgjorda, 4 förluster, 1,93 poäng per match.
... högerback: 26 matcher, 14 segrar, 5 oavgjorda, 7 förluster, 1,80 poäng per match.
... mittback: 21 matcher, 11 segrar, 7 oavgjorda, 3 förluster, 1,90 poäng per match.
Mest läst