Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Team Surprise – ett lag i synk

Frölundaborg fylls av glitter och glamour i helgen. Den internationella tävlingen Leon Lurje Trophy bjuder på synkroniserad konståkning i världsklass. GP följde med Team Surprise på uppladdningen.

På löparbanorna under Frölundaborgs läktare värmer Team Surprise från Landvetter upp. Musiken är uppskruvad på högsta volym. Fotleder rullas, ljumskar stretchas och ryggar sträcks ut till max.

Nathalie Lindqvist och Lovisa Lindblad är lagets kaptener. Om knappt en halvtimme ska de leda sitt lag ut på isen för att göra ett första, viktigt, intryck på domarna i sitt träningsåk.

– Vårt mål är att vara oslagbara i år. Vi har fortfarande lite att jobba på så den här tävlingen blir jätteviktig för oss, säger Nathalie Lindqvist.

– Nu ska vi peppa tjejerna och köra igenom programmet. Vi är jättetaggade, säger Lovisa Lindblad innan hon ansluter sig till ringen av smattrande fötter en bit bort.

16 tjejer, som snart ska röra sig i exakt takt till musiken och varandra på isen i Frölundaborg, byter träningskläder och löparskor mot svarta klänningar och blankpolerade skridskor. Strax börjar deras korta träningsåk.

I Leon Lurje Trophy deltar flera av världens främsta lag. Tävlingen är uppdelad i ett kort och ett långt program där vinnaren koras efter dagens långa program. Ett av lagen som hoppas spoliera Team Surprises vinstchanser är arrangörsklubben Team Boomerang. Sarah Vouppola, hemmalagets kapten, menar att boomerangerna från Göteborg aldrig varit bättre än de är nu.

– Vi har ett stabilt lag och kommer bjuda på en bra show. Vårt program innehåller mycket koreografi och energi. Vi multitaskar ganska mycket, säger hon.

Ett åk i synkroniserad konståkning är rejält actionpackat. Flera obligatoriska moment måste betas av för att få domarnas gillande. Sarah Vouppola vet vad hon vill att de bestämmande ska känna när Team Boomerang har åkt.

– Man ska få en wow-känsla efteråt, säger hon.

Enligt egen utsago har Team Surprise kommit på närmare 95 procent av alla obligatoriska moment i synkroniserad konståkning. Laget består av flera utländska åkare och tillhör den absoluta världseliten med sex VM-titlar i prisskåpet.

Andrea Dohany är Team Surprises tränare och hon ser en viss skillnad i svårighetsgrad på vad hennes lag gör jämfört med motståndarna.

– Vi vill göra saker annorlunda och utveckla sporten. Det är välkänt att vi är bäst i hela världen på att göra livsfarliga lyft. Inget annat lag tar samma risker som oss, säger hon.

Team Surprise är ute på isen. Till tonerna av Adeles hit Hello samlas de först i en liten välregisserad klunga i rinkens mitt. Som på signal blommar sedan åkarna ut i alla riktningar.

Fyra och fyra glider de fram som en armé på is. Tajmingen sitter där den ska. Laget ser nöjda ut när Andrea Dohany ger några avslutande instruktioner.

Att ha lagkamrater att dela framgångar och fadäser med menar Sarah Vouppola är det som skiljer lagåkningen från singelsporten.

– Det är så kul när man lyckas. Om det går bra så får jag lyckorus och är världens gladaste, säger hon.

När den här tidningen gick i tryck var lördagens tävlingsresultat inte klart.

Internationell tävling i synkroniserad konståkning

Lag från bland annat Japan, Usa och Spanien medverkar.

Har både ungdoms- och seniortävling.

De två främsta svenska seniorlagen är Team Surprise från Landvetter och arrangören Team Boomerang.

Årets tävling är den nionde upplagan.

Mest läst