Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Taylor Swift firar in nyåret på Times Square i New York.

Taylor Swift utsparkad från het topplista

Taylor Swifts singel Shake it off får inte vara med på en av världens största topplistor. Anledningen: En manipulativ kampanj.

Den har kallats världens största musikomröstning; Triple J 100-listan, som årligen sammanställs av den australiensiska radiokanalen Triple J efter en utfrågning av 500 000 lyssnare om vilka låtar som var fjolårets bästa.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Taylor Swifts låt Shake it off skulle ha nått en tolfteplats på listan i år. Men så inträffade det som uppslagsverket Wikipedia kort och gott har valt att kalla The Taylor Swift Controversy.

– Taylor Swift har uteslutits från listan av en mängd olika anledningar, sade programledaren Lewis McKirdy i samband låtlistan presenterades under måndagen.

Han hänvisade därefter till en webbsida som kanalen skapat för att förklara beslutet. Den kraschade omedelbart på grund av besökartrycket, skriver The Sydney Morning Herald, men medierna har i efterhand kunnat återge vad som stod på sajten.

Det huvudsakliga skälet är enligt kanalen att en kampanj för att få in Shake it off på listan har bedrivits under "kuppartade former".

Det började med en artikel på sajten Buzzfeed den 13 januari med namnet "Varför röstar inte alla på Shake it off till Hottest 100-listan?" (GP:s översättning), som följdes av en svallvåg av inlägg på sociala medier med hashtaggen #tay4hottest100.

Det hela gick faktiskt så långt att Queenslands universitet valde att undersöka fenomenet. Deras rapport visade att över 7 341 nätpubliceringar under en 30-dagarsperiod innan omröstningen handlade om Swift. Dessa inlägg hade påverkat röstningens utgång, menade många.

Triple J menar också att webbdesigners har skapat en nätapplikation i syfte att bombardera omröstningen med Swift-nomineringar, och att snabbmatkedjan Kentucky Fried Chickens inblandning i spridandet av #tay4hottest100 varit på gränsen till fusk.

I dag måndag kom alltså dödsstöten för Shake it off: Den utesluts.

Huruvida den kolossalt framgångsrika Taylor Swift bekymrar sig om beskedet är under måndagen ännu oklart.

Mest läst