Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Taylor Swift | Out of the woods

  Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

  Pop

  Pop

  Taylor Swift

  Out of the woods

  (Universal)

  Taylor Swift ligger verkligen i vinnarhållet på höstens musikrace. I alla fall ur ett amerikanskt perspektiv. Hon har krattat ordentligt i media inför släppet av den här, den andra låten, från kommande albumet 1989. Låten gick omedelbart upp i topp på I-tunes listan vilket ivrigt twitter-applåderades av Lena Dunham, kvinnan bakom tv-succén Girls.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Om man tycker att den svenska nöjesbranschen är liten kan det vara kul att veta att Lena Dunhams pojkvän heter Jack Antonoff. Till vardags spelar han i banden Bleachers och Fun, men han har dessutom skrivit Taylor Swifts nya låt Out of the woods.

  Texten antas dessutom handla om Taylor Swifts bumpiga förhållande med Harry Styles från One Direction och snuddar bland annat vid en omskriven snöskoterolycka. "Remember when you hit the brakes too soon. Twenty stitches in a hospital room" sjunger Taylor Swift.

  Det finns en svensk koppling också. Max Martin står uppsatt som en av producenterna bakom låten.

  Nåväl, om man nu bortser från allt detta återstår en begåvad poplåt. Jack Anotonoff nämner My Morning Jacket som inspirationskälla, man har försökt skapa en produktion där låten blir starkare och starkare. Det har man lyckats väl med. Det låter stort med mycket ekon och effekter och trummor som låter hårt och knastrigt. Refrängen är aningen monoton men på ett bra sätt och Taylor Swift är som hon brukar grymt på tårna, med en snärtig frasering som alltid, alltid skapar ett häftigt driv och sväng.

  Känslan i låten skiljer sig dramatiskt från förra singeln, Shake it off, och förväntningarna inför albumet som släpps den 27 oktober skruvas upp ännu ett snäpp.

  Lyssna på låten här.