Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

    Den här artikeln ingår för dig som är kund.

    Taubes hus blir byggnadsminne

    Trähuset i majorna där Evert Taube med familj bodde i början av 1900-talet blir byggnadsminne, beslutar länsstyrelsen.

    Det innebär att huset ska bevaras för framtiden och varken kan rivas, flyttas eller ändras utan länsstyrelsens tillstånd. Ingrepp får heller inte göras i byggnadens stomme.

    Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

    I Taubes kammare får den fasta inredningen, golv samt väggar inte ändras. Byggnaden ska även underhållas så att den inte förfaller. Alla arbeten ska ske med material och metoder som bevarar det kulturhistoriska värdet.

    Det var kulturminnesföreningen Warfvet Kusten som 2007 väckte frågan om att bevara byggnaden.

    - Vi är oerhört lyckliga över det här, säger ordförande Ann Dahlman.

    - Det kommer att försvåra renoveringar för oss. Men huset är vackert och det har ju sin historia. I dag bor det fortfarande systerbarn till Evert där, den kopplingen är också viktig, fortsätter hon.

    Byggnaden uppfördes 1796 som bostadshus och huvudkontor för Varvet Kusten. I samband med en räddningsaktion 1967 flyttades huset 100 meter till sin nuvarande plats uppe på Majnabbeberget. Efteråt restaurerades och moderniserades det. Nästan allt utom timmerstommen byttes ut.

    Taubes kammare är det enda rum där den ursprungliga interiören återskapats. När det nya huset invigdes efter flytten planterades ett päronträd utanför till minne av Evert Taube som hade haft ett utanför sitt fönster.

    I dag används huset till bostad, föreningslokal samt museum.

    Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.