Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Tar plats på CNN:s vackraste-lista

Bohuslän är världens sjunde vackraste vildmarksområde enligt TV-bolagets CNN:s nya lista.

"Om du någonsin fantiserat om att sakta och tyst glida fram över vattnet i en kajak, campa på öde stränder, njuta av midnattssolen, upptäcka sälar och uppfyllas av havets själ, så kommer du inte sakna det här" skriver CNN om den bohuslänska skärgården som hamnat sjua på listan över världens vackraste vildmarksområden.

Listan toppas av regnskogen i den australiensiska delstaten Tasmanien. Den västsvenska skärgården får även se sig slagen av den bolivianska saltöknen Salar de Uyuni och Knoydart-halvön i Skottland.

"Fantastiskt häftigt"

Lena Karlstedt som är turistchef i Tjörns Kommun har inte hört om nyheten när GP ringer upp.

– Det är ju fantastiskt häftigt. Vi säger alltid att det är en ynnest att få bo på en sådan här naturskön plats, så det är klart att man blir stolt när andra bekräftar det.

Hon tror att mixen mellan de karga berghällarna och de mer frodiga skogspartierna med sina vandringsleder är en stark dragningskraft för turisterna.

– Sen är det ju så föränderligt också. Ena stunden är vattnet blankt som en spegel och i andra stunden kan det blåsa upp till väldigt dramatiska vyer. Man tröttnar aldrig på att titta på havet brukar jag säga.

Har hjärtat i Bohuslän

Förutom svenska semesterfirare besöks Bohuslän främst av tyska turister. Men det kommer allt fler besökare från Storbritannien och Asien.

Musikproducenten Björn Olsson som skrivit flera låtar till Håkan Hellströms skivor och som nyligen tävlade som låtskrivare tillsammans med sångerskan Anna Järvinen i melodifestivalen har Bohuslän i hjärtat sen barnsben. Han har åkt mycket båt i skärgården men aldrig paddlat kajak.

– Men det är säkert fantastiskt att göra det. Jag tänker särskilt på platserna runt Ramsvik och Smögen, där finns ju en helt sanslös geografi.

Lena Karlstedt tycker det är väldigt roligt att den Bohusländska skärgården uppmärksammas på det här sättet. Även om beskedet överraskar så förstår hon att man rankas högt.

– Tänk att få lägga till alldeles ensam vid en kobbe och titta på stjärnhimlen som syns så tydligt här. Det är fantastiskt tycker jag.

Bild - 2

1. Tarkine Rainforest, Tasmanien

2. Knoydart-halvön, Skottland

3. Salar de Uyuni, Bolivia

4. Sossusvlei, Namibia

5. Great Bear Rainforest, British Columbia, Kanada

6. Kakadu National park, Northern Territories, Australien

7. Bohuslänskusten, Sverige

8. Dana, Jordanien

9. The Isles of Scilly, Storbritannien

10. Uttarakhand, Himalaya, Indien

Mest läst