Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  ”Det är fantastiskt att få uppleva det här. Inte bara att få spela min musik utan också att få träffa så många nya fantastiska och udda människor.”

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Talvik rockar & rullar i USA

  I tisdags gjorde Sofia Talvik sin hundrade ­spelning på USA-turnén som rullat sedan 1 ­december 2011. Bokstavligt talat rullat. Turnén görs i en lappad, lagad och tejpad husbil.

  När Sofia Talvik svarar i sin amerikanska mobiltelefon är klockan tio på morgonen, det är redan kvävande varmt i husbilen som står uppställd någonstans i värmeböljans New Jersey. Senare på kvällen ska hon göra spelning nummer hundra på den resa som är lika mycket ett äventyr som en turné.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Det är fantastiskt att få uppleva det här. Inte bara att få spela min musik utan också att få träffa så många nya fantastiska, trevliga, snälla och udda människor, varje dag, säger Sofia Talvik.

  Idén bakom turnén, som fått namnet Drivin’ and dreaming, är lika enkel som storslagen. Åka till USA, skaffa ett artistvisa som gäller i två år, köpa en husbil och sen göra så många spelningar på så många ställen man hittar inför så många människor som möjligt. Så här långt snittar hon på en spelning varannan dag.

  Sofia Talvik, uppväxt på Orust utanför Göteborg, gör alltså just nu verklighet av vision tillsammans med sin man Jonas Westin.

  – Alla frågar om vi inte bråkar mycket, men man gifter ju sig för att få vara tillsammans. Det är underbart att dela alla upplevelser, det kommer vi alltid att ha med oss, säger hon.

  Paret visste ingenting om husbilar när de köpte sitt exemplar, årsmodell 1994, av en dam i Florida.

  – Alla husbilar, även nya, är ju ganska fula inuti, planen var att riva ut en del inredning och göra det mysigt. Den skulle kännas som ett hem. Vi upptäckte ganska snabbt att det fanns massor av vattenskador, det sista man vill ha i en husbil.

  Numera fungerar det rullande hemmet ändå riktigt bra. Även om husbilen kräver kontinuerlig service, reparationer och kärlek. Det gäller att vara uppfinningsrik, och paret har lagt en hel del pengar på en speciell tejp som man använder för att plåstra om husbilar.

  – Jonas har utvecklats till en riktig white trash-MacGyver, skrattar Sofia Talvik och från bakgrunden hörs något som låter som en blandning av suck och skratt.

  Om Jonas sköter mekandet och Sofia spelandet så hjälps de åt med det helt avgörande arbetet att marknadsföra turnén och boka spelningar. Genom att hela tiden ligga ungefär två månader framåt i planeringen har de lyckats få till ett bra schema. Just nu spelar de i New Jersey och New York, men bokar spelningar i Iowa och Minnesota.

  – Vi tillbringar några timmar varje dag på Starbucks, de har gratis uppkoppling. Vi kallar det vårt coffice. Där mejlar vi arrangörer, klubbar, kaféer och lokalpress för att berätta vår historia och tala om att vi är på väg, berättar Sofia Talvik som även skildrar turnén via Facebook, Twitter, Instagram och den egna hemsidan.

  Målet har varit att gå minst plus minus noll och trots att de lagt ungefär 30 000 kronor på bensin ligger de på rätt sida strecket. Ungefär hälften av inkomsterna kommer från skivförsäljning i samband med spelningarna. Sedan gäller det förstås att leva billigt.

  Har ni pratat om hur det kommer att kännas att komma hem?

  – Nej, det känns så avlägset. Men visst kommer det att bli väldigt märkligt att sätta sig i en lägenhet i Midsommarkransen efter det här.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.