Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Talanger med stora drömmar

  Waris Majeed, Nasiru Mohammed och Abdel Bouraima. Tre talanger som kommit från Right to dream-akademin i Ghana till BK Häcken. Nu hoppas klubben hitta fler löften som kan krydda laget.

  Sportchefen Sonny Karlsson står högst upp på läktaren vid Gothia arena på Heden. Nere på planen spelar Häckens 17-nåriga killar mot Right to dream. Det är sen eftermiddag, solen kastar långa spelarskuggor över konstgräset.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - I det här laget finns det ett par spelare som jag har följt. De är i den åldern att de är möjliga att flytta på sig inom ett år för att spela elitfotboll, säger Sonny Karlsson.

  I stället för att följa med A-laget till Prag för Europakval har han bestämt sig för att stanna hemma under Gothia cup. Han ska se två lag. Häcken. Och Right to dream.

  Ett par av spelarna är redan tingade av Right to dreams huvudsponsorer, Manchester City. De är i en klass för sig. Sonny Karlsson fokuserar i stället på de som är i rätt ålder och som han har en chans att få till BK Häcken. Urvalet är litet, kanske bara fyra spelare. Av dem kommer två kallas till provspel med Häcken i augusti.

  Sonny Karlsson tittar framför allt efter speed och spelförståelse.

  - Det är sådant som du inte kan träna till dig. Sedan vill man ju att det ska vara bra människor. Där tycker jag vi har haft väldig tur hittills.

  Ute på planen är det klasskillnad. Ghananerna ser ut som färdiga spelare och går ifrån till 4–1 innan de börjar rulla bollen inom laget för att spela av sista kvarten. Skador och visumkrångel har gjort att laget bara har tolv spelare med sig. Det gäller att spara på krafterna.

  - Alla de här spelarna har möjlighet att bli elitspelare. Så är det ju, annars skulle de inte vara här. De som inte kan bli fotbollsspelare skickas till skolor och får studera vidare i stället, säger Sonny Karlsson.

  Bland de spelare som kan ha chans få provspela med Häcken, om allt stämmer, finns mittbacken Emmanuel Ntim, 17. Han har inte särskilt mycket att göra under matchen. Men han är snabb, spänstig och har bra teknik. Efter segern mot Häcken tror han på framgång i turneringen för Right to dream.

  - Jag tror vi kan vinna. Vi har lite skador men om alla är friska så kan det gå. Annars blir det tufft, säger han.

  Som så många andra spelare drömmer han om proffslivet. Han återvänder gärna till Sverige, men siktar högre än så.

  - Mitt första mål med fotbollen är att spela för Häcken. Men mitt huvudmål är att spela för Liverpool. Det är mitt drömlag, jag har hållit på dem hela mitt liv.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.