Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Taktfast dansfest med Jeerk

PÅ SCEN: Efter Jerka kommer Jeerk. När stepp- och rytmgruppen, känd från Melodifestivalen, drar in på Trädgår'n med sin första krogshow är siktet inställt på party.

Blå tunnor och rutiga byxor, jympadojor med steppjärn och grova trumstockar. Med orden "en av de mest briljanta koreografierna" virvlar de fem på scen igång så flisorna yr. När kvintetten Jeerk testvisar några nummer från kommande krogshowen The ultimate rock and rhythm show finns ingen plats för falsk blygsamhet, bara full fart.
De har hållit på några år, men nu börjar det hända saker på allvar. Nyss agerade de mellanakt i Göteborgsdelen av det långa melodifestivalloppet. och det numret, där ventilationstrummor agerar trummor och rytmboxar, är med här också. Liksom klassisk stepp och bajamajorna med sina samplade fisar.
Högt och lågt omvartannat med andra ord, men någon egentlig röd tråd blir det nog inte i showen.
- Vi jobbar inte riktigt med trådar, säger Johan Xet Erixzon. Vi bjuder på ren underhållning och en blandning mellan konsert och show. Publiken ska aldrig känna sig säker, är det någon som hojtar så får vi ta in honom - vill du snacka?
Som titeln och snacket om konsert antyder blir det mer rock'n'roll över det hela den här gången. Fler instrument på scen och ett gäng "grymma låtar".
Och visst finns drömmen om att bli rockstjärnor där någonstans i bakhuvudet.
- Alla har väl någon gång velat ha ett rockband, men det finns ju 100-tals, hur sticker man ut då? Men stepp och percussion, det fanns inte, så vi sa "vi kör". Förr eller senare vill man göra sin egen grej.
Johan Xet Erixzon trycker hårt på att de är göteborgare, även om han själv jobbat bort sin dialekt, och hoppas att göteborgarna vill sluta upp och festa med dem.
Precis som dialekten kommit bort på vägen skojar de med pressuppbådet om sin brist på lokalsinne, något som rimmar illa med avancerad koreografi och stora mängder pryttlar att trumma i takt på.
Nu ska det inte tas bokstavligt, men en viss förvirring råder just nu. Tiden till premiär är knapp och de fem i gruppen gör det mesta själva, från affischer till klädskisser. Det är helt enkelt mer eller mindre dygnetruntarbete just nu.
Jobbigt, men samtidigt en jäkla kick för självkänslan.
- Om premiären går bra och vi sätter oss ned och funderar, då kommer vi att känna att vi är grymma.
Jeerk
Vad: Stepp och percussiongrupp med rock'n'roll-ambitioner.
Vilka: Tomas Bergstig, Bobo Eriksson, Johan Regnell, Johan Xet Erixzon, Niklas Karlsson.
Aktuella: Med krogshowen The ultimate rock and rhythm show, Trädgår'n, den 21 april till 13 maj.
Mest läst